Gå direkt till textinnehållet

Det kommer som en chock

NWTs uppköp av Karlskoga-Kuriren kommer att innebära att redaktionerna slås samman. - Det kom som en chock. Det betyder i slutändan att många av oss kommer att förlora jobbet, säger sektionsordföranden för journalisterna på Karlskoga-Kuriren Jonatan Björck.

Sektionen blev vi tisdags kallad till en mbl-föhandling om en verksamhetsförändring. Klockan ett idag blev den informerad om att NWT skulle köpa upp Karlskoga-Kuriren. Klockan två var det personalmöte.

– Det var en slående skillnad mellan hur vår nuvarande och vår blivande vd beskrev vad som skulle ske. Mats Muregård, NWT, var tydlig med att de ska bygga en redaktion och att de inte är beroende av att få presstöd för oss. 

Som de anställda uppfattar det, betyder det att en redaktion ska göra material till båda tidningarna, det enda som kommer att skilja är huvudet och ledarsidan.

– Det blev en chock. Många kommer att förlora jobbet, men de kan inte säga hur många.

Karlskoga-Kuriren har stått inför nedlägggningshot och uppköpsspekulationer tidigare, och den har varit med om två konkurser. Därför blev det inte en "jättechock" enligt Jonatan Björck.

Men just i år gick tidningen mot ett litet överskott.

Ett besked gav NWT omgående. De tre egna fotografer som Karlskoga-Kurien har kommer inte finnas kvar. På NWT måste alla även skriva.

– En av våra fotografer har jobbat här sedan han var 15 år och aldrig skrivit en rad. Ju mer man tänker på det, ju mer sorgligt är det. Det är många personer som råkar illa ut, många enskilda som drabbas, säger Jonatan Björck.

De båda tidningarna kommer enligt uppgift att ha en gemensam laslista.

– De som jobbat länge, kommer säkert kunna få en ny tjänst. Mina sex år är i sammanhanget en kort tid, konstaterar Jonatan Björck.

Fler avsnitt
Fler videos