Gå direkt till textinnehållet

”Det känns jättebra att få sova”

Idag sjösätts TV4s nya program Efter fem. Den största utmaningen blir att etablera en helt ny tv-tid, menar programledaren Tilde de Paula Eby.

Klockan 17 på måndagen drar den första sändningen av TV4s nya aktualitetsprogram Efter fem igång. Programmet ska sändas mellan 17 och 19 varje vardag och varva studiointervjuer, liverapporter, nyhetssändningar och inslag, med fokus på det dagsaktuella.

Programledare är Tilde de Paula Eby, som samtidigt lämnar ungefär samma jobb på Nyhetsmorgon.

Hur är premiärnerverna?
– Både och. Jag är både supertaggad och lite pirrig och nervös. Mest är känslan att man bara vill köra, säger hon.

Vilken blir den största utmaningen?
– Tiden såklart. Att etablera en helt ny tv-tid, precis som vi gjorde när vi började jobba med Nyhetsmorgon. Det var en tid då ingen tittade på tv, men man hoppades att folk skulle få en ny vana.

– Och att våga ha is i magen och vänta in de största nyheterna. Inte vara rädd för att vi har luckor i programmet. Så att vi är helt i fas med nyhetsflödet.

Vilken publik siktar ni in er på – vem ska hinna titta klockan fem?
– I den linjära tv:n är det de som kommit hem från sina jobb, kanske hämtat barn och står och lagar mat, vi blir en del av början på kvällen. Men jag hoppas också att det ska finnas utrymme för folk att titta i telefonen, från bussen eller på gymmet. Så tittar jag på Nyhetsmorgon.

Hur kommer Efter fem att skilja sig i ton och innehåll från Nyhetsmorgon?
– Efter fem har ett helt annat perspektiv. När man tittar på nyhetshändelser i Nyhetsmorgon gör man det inför dem, medan vi har hela nyhetsdagen att plocka ifrån. Vad har hänt under dagen, vad har skiljt ur sig i flödet? Det är pågående eller har redan hänt.

– Jag hoppas att tilltalet ska bli personligt på samma sätt som Nyhetsmorgon. Men Efter fem är hela tiden nyhetsbaserat, med lite mindre featuregrejer.

Hur känns det att du inte behöver gå upp på natten för att programleda i ottan?
– Det känns jättebra, tack! Jag led inte av att jobba de tiderna, men det känns i kroppen att man sover på rätt tid på dygnet nu. Kroppen är nog gjord för att sova på natten och inte för att gå upp och göra tv.

Du är ensam programledare för Efter fem?
– Så är det. Men i mars börjar vi jobba med Let’s Dance igen, då kanske jag behöver någon som går in och vickar.

Hur stor redaktion är ni?
– En redaktör per dag jobbar med programmet. Det en ny ihopsättning av redaktion, det är kul. Vi skulle kunna vara hur många som helst: vi ska göra aktualiteter i två timmar, live, varje eftermiddag. Det är klart att vi skulle kunna vara många fler. Men vi är vana på TV4 att jobba med en slimmad organisation, duktiga medarbetare och högt tempo.

Studion är ny också?
– Ja, allt är nytt. Första veckan får man bara hålla tummarna för att allt håller. Ny grafik, ny teknik, allting.

Förutom programledaren Tilde de Paula Eby kommer studioreporten Axel Pileby och livereportern Matilda Schroeder att jobba med Efter fem. Henrik Alsterdal kommer att presentera nyhetssändningarna.

Fler avsnitt
Fler videos