Gå direkt till textinnehållet

”Det här kan liknas vid gratistidningskriget”

På bara några timmar har Breakit-reportern Erik Wisterbergs wallraffande som mat-cykelbud åt appjättarna Foodora och Uber Eats 22 000 videovisningar. ”Jag blev överväldigad när jag kom tillbaka till redaktionen och såg hur livesändningen tagit skruv”, säger han till Journalisten.

Genom att livesända sitt sista (?) wallraff-arbetspass som cykelbud via Facebook, presenterade i dag Breakit och Erik Wisterberg sin granskning av apparna Uber Eats och Foodora. Det finns också en artikel i ämnet på Breakits sajt. Kan man med gott samvete beställa mat från de här jättarna? Det är frågan Erik Wisterberg ställer i reportaget.

Bara fyra timmar efter att live-streamen startade på onsdagsförmiddagen, hade den 22 000 videovisningar och en räckvidd på  250 000 personer enligt FB-statistik.  

Hur kom idén?
– För att komma bort från att bara vara en sajt som levererar nyheter och analyser har vi inlett en satsning på det vi kallar agendasättande journalistik. Målet är att ge en djupare bild kring ett hett ämne än vad som tidigare varit känt. I början av april hade vi alla på redaktionen sett de många cykelbud som åker runt i staden, där det på kort tid etablerat sig fyra kapitalstarka kandidater med Uber Eats, Foodora, Wolt och Hungrig.se. De lovar att leverera hem färsk mat snabbt och enkelt till din dörr, så vår fråga är då kan man beställa mat från de här apparna med rent samvete?

Varför wallraffande?
– Under mars månad gjorde vi en rewrite på en artikel från ETC, de hade gjort en bra granskning byggd på vittnesmål från de här cykelbuden. Men efter alla anonyma vittnesmål som sa att det var uselt, så svarade bolagen bara ”nej det är det inte alls, man kan tjäna bra med pengar hos oss”. Samtidigt klumpades de här aktörerna ofta ihop till en så man fick bilden av att det var ganska uselt överallt. För att ta reda på sanningen är det mest träffsäkra att någon av oss tar anställning i bolagen. Vi valde ut Foodora och Uber för att de är störst på marknaden.

Fick du sparken under dagens arbetspass?
– Det finns inget nu som tyder på det, däremot går mitt kontrakt ut ganska snart med både Uber och Foodora, de skriver kontrakt en månad i taget med anställda. Men jag kunde arbeta hela mitt pass under livesändningen och köra riktiga beställningar till kunder.

Kommer det fler delar?
– Vi kommer rulla ut en hel del material. En viktig grej för Breakits läsare är ju att de i första hand är intresserad av affärer. Så parallellt med att jag varit ute och cyklat på gatorna har vi hämtat info kring hur mycket restaurangerna säljer för, och vad apparna tar. Sen har min kollega Stefan Lundell arbetat hårt med hela den ekonomiska biten. De här apparna kör ett chicken race i Stockholm nu, det kan liknas vid gratistidningskriget. En enda marknadsetta kommer ta hem den här marknaden i framtiden, sen finns det också en del hårda avslöjanden som kommer under dagarna.

Fler avsnitt
Fler videos