Gå direkt till textinnehållet

Det här är ragnarök

På Aftonbladets redaktion är ilskan och besvikelsen bland personalen stor efter att sparpaketet presenterades i slutet av förra veckan. Stämningen är i botten. - Det här är ragnarök. Jag har aldrig någonsin tvivlat på tidningen, förrän nu, säger en mångårig medarbetare till Journalisten.

Ilskan på Aftonbladets redaktion är stor, berättar flera medarbetare för Journalisten. Förra året gjorde Aftonbladet en rörelsevinst på 291 miljoner kronor. 2011 ser vinsten ut att bli lägre. Upplagan har rasat under våren.

– Inte konstigt att man tappar upplaga om man struntar i papperet och lägger allt krut på webben. Vi fattar det inte. Så många miljoner i vinst, och sen en total felsatsning som sänker papperet, och så ett jättestort sparpaket, säger en av medarbetarna på Aftonbladets redaktion som Journalisten talat med.

Bland de nyanställda och bemanningsanställda via Mediekompetens är oron stor:

– Jag vet inte vad som kommer att hända med mig, det känns så jäkla trist att det här händer och folk är verkligen förbannade, säger en av dem.

– Det är begravningsstämning på Aftonbladet just nu. Det är tydligt att de vill bli av med de äldre. Ledningen tror inte att de kommer att palla det nya höga tempot när man ska jobba för webben och papperet samtidigt, säger en annan medarbetare.

En mångårig medarbetare uppger att stämningen är i botten, och att många upplever sig svikna av ledningen.

– Det här är ragnarök. Jag har aldrig någonsin tvivlat på tidningen, förrän nu, säger medarbetaren.

Journalistklubbens ordförande Jenny Ågren berättar att det finns många som är oroliga och funderar över sina jobb. Många ifrågasätter också arbetsgivarens agerande.

– Vi gjorde en otrolig vinst förra året, och nu ett sparpaket. Det är många som inte förstår hur ledningen tänker. Det är knappt så att jag själv förstår. Det finns ingen logik i det när man ser till den stora bilden, säger Jenny Ågren.

Hon är ändå nöjd med att man har lyckats förhandla fram ett relativt bra erbjudande.

– Det känns bra att Aftonbladet väljer att lägga ner pengar på att köpa ut personalen i stället för att driva igenom uppsägningar.

Hon befarar att tempot kommer att öka för dem som blir kvar, men vill i övrigt inte kommentera omorganisationen eftersom den ligger för förhandling.

– Vi förstår att man vill byta fokus, men samtidigt är ju papperstidningen vår största inkomstkälla och det kan man ju inte ge upp. Vi hoppas ju på att det blir stabilitet i upplagan, säger Jenny Ågren.

Journalisten har tidigare berättat om sparpaketet på Aftonbladet, som är det största i Mediesverige hittills i år.

Chefredaktör Jan Helin sade i fredags till Journalisten att sparpaketet är ett misslyckande, men att man nu ska fokusera på de digitala kanalerna, och börja ta betalt för dessa.

En fråga som hänger i luften är hur Aftonbladet kommer att göra med de bemanningsanställda på Mediekompetens om inte tillräckligt många tackar ja till erbjudandet om avgångsvederlag, och det sprids mycket rykten på redaktionen.

Efter förra sparpaketet 2009 har en del av de som fick gå ersatts av bemanningsanställda. 49 slutade och i dag är antalet bemanningsanställda på Aftonbladet 36 personer.

– Vi vill ju att personer som arbetar på Aftonbladet ska vara anställda av Aftonbladet. Vi kommer att ställa krav på att man ser till att inte samma sak händer igen som efter förra sparpaketet 2009, säger Jenny Ågren.

Fler avsnitt
Fler videos