Gå direkt till textinnehållet

”Det här är bland det värsta jag varit med om”

I april insjuknade Claes JB Löfgren, mångårig utrikesreporter på SVT, i covid-19. Han har fortfarande symtom och tycker att sjukdomen är något av det värsta han varit med om.

– Jag blev smittad av min son som bor med mig. Han tränar kampsport och han blev smittad på klubben där han tränar, säger Claes JB Löfgren.

Han kände sig inte dödssjuk i början av sjukdomsförloppet.

– Jag hade oklara symtom. Ingen feber och ingen hosta, det var ett smygande förlopp som var otydligt. Jag var hemma en vecka-tio dagar. Efter det började jag jobba. Under den perioden gick det inte att testa sig på ett enkelt sätt. I början av juni tog jag ett antikroppstest som jag själv betalade, då testade jag positivt.

Annons Annons

Fortfarande har han symtom som stickningar i armar och ben, kalla fötter och händer, till och från svår huvudvärk, smak- och luktbortfall.

– Vissa dagar är värre än andra, jag har svårt att fokusera ibland, det går upp och ner. När jag känner det brukar jag göra andningsövningar, det brukar hjälpa tillfälligt både mot huvudvärken och mot känslan av bristande fokus. Jag har också fått hjälp av en sjukgymnast med andra övningar, jag får andas i en grej med andningsmotstånd där man ska träna upp lungkapaciteten.

Han har också tryck över bröstet och har fått kvävningskänslor ibland, då har han uppsökt akuten vid ett par tillfällen.

– Det är bland det värsta jag har varit med om. Det är svårt att jämföra sådana här saker med att man befunnit sig i krigshärdar och konflikter. Jag har inte varit sjuk någon gång i hela mitt liv, har aldrig legat på sjukhus förut. På det sättet är det här det värsta jag varit med om, att man blir helt hjälplös.

Claes JB Löfgren har arbetat som utrikeskorrespondent i Ryssland och som utrikesreporter på SVT. Nu är han pensionerad men arbetar fortfarande ofta som timvikarie på utrikesredaktionen.

– För mig var det viktigt att ta reda på om jag var smittsam eller inte. Jag tog kontakt med en läkare och beskrev händelseförloppet och fick då beskedet att jag inte kunde vara smittsam.

Hans intryck är att rutinerna på SVT verkar ha fungerat.

– Det verkar inte ha varit någon stor smittspridning på arbetsplatsen. När folk blivit sjuka har de blivit smittade på andra håll. Det är väl en indikation på att det har skötts på ett bra sätt. Det har varit väldigt lite folk på arbetsplatsen och folk har jobbat hemifrån i stor utsträckning. Mitt intryck är att det har skötts ganska bra.

Fler avsnitt
Fler videos