Niklas Arevik FOTO: Tor Johnsson

”Det blir lite som att vi ska söka våra egna jobb igen”

12 mars, 2019

Krisen på Lärarförbundets tidningar För journalisterna på Lärarförbundets tidningar väntar nu intervjuer med contentbyrån som ska göra en ”kompetensinventering” inför övertagandet av produktionen. Flyttas man inte över kommer man att sägas upp på grund av arbetsbrist, enligt journalistklubben på tidningarna.

Journalisten har tidigare berättat att det blir contentbyrån Make Your Mark som tar över produktionen av Lärarförbundets sju medlemstidningar. Nästa steg för journalisterna är nu att intervjuas av byrån som ska göra en slags kompetensinventering inför överflyttningen.

– Jag kan inte svara på hur alla medlemmar resonerar med fördelar och nackdelar, men vad som är klart är att alla inte kommer kunna gå med. Vi ska nu intervjuas av det här bolaget, så det blir lite som att vi ska söka våra egna jobb igen, säger Niklas Arevik, journalistklubbens ordförande.

Har ni fått besked att alla medarbetare inte behövs?

– De har varit ganska tydliga med att vi är väldigt många, och om det här ska kunna bära sig behöver det göras av färre personer. Sen hur många det är återtår att se, säger Niklas Arevik.

Intervjuerna med byrån börjar i dag tisdag och fortsätter sedan i morgon. På tisdag nästa vecka ska det vara klart vilka journalister som följer med till Make Your Mark. Om man väljer att tacka nej till att flyttas över blir man uppsagd på grund av arbetsbrist.

– Då får man ta del av ett avtal som innebär en och en halv gånger uppsägningstiden.

Stämningen bland medlemmarna beskriver klubben som ”luttrad”, alla har känt till nyordningen ett tag och att det blev just Make Your Mark spelar ingen större roll. Framåt har förbundet varit tydliga med att tidningarna fortfarande ska vara fria att granska dem. Klubben menar att hur det faller ut i verkligheten handlar om vad det blir för typ av chefredaktörslösning.

– Det har verkligen varit en av de springande frågorna under den här processen och blir helt avhängigt av hur de löser chefredaktörfrågan, de säger att stadgarna, det redaktionella programmet och kongressanteckningen ska gälla, så det är inte omöjligt. Men det beror på vad det blir för chefredaktör, säger Arevik.

Krisen på Lärarförbundets tidningar

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies