Gå direkt till textinnehållet

”Det behövs mer opartisk journalistik på nätet”

”Svenska folket behöver mer opartisk och saklig journalistik på nätet, inte mindre. Desinformation, polarisering och bristande tilltro till media riskerar att underminera demokratin.” Det skriver cheferna på SR, SVT och UR i ett svar på flera mediechefers inlägg i Svenska Dagbladet.

I ett debattinlägg krävde sju mediechefer att regeringen sätter gränser för public service utveckling av online-verksamheten. ”Det är ohållbart att public service-bolagen ska få konkurrera hur de vill”, skrev VDarna i Svenska Dagbladet.

I ett svar skriver Sveriges Radios VD Cilla Benkö, tillsammans med Hanna Stjärne (SVT) och Christel Tholse Willers (UR), att mediecheferna saknar samhälls- och publikperspektivet.

” I dag är nätet en av de främsta arenorna för det demokratiska samtalet, och behovet av saklig och oberoende journalistik på internet har aldrig varit större, ” skriver de i ett pressmeddelande.

” Public service och kommersiell media behöver i detta läge göra gemensam sak för att bibehålla svenska folkets förtroende för seriösa medier. Svenska folket behöver mer opartisk och saklig journalistik på nätet, inte mindre. Desinformation, polarisering och bristande tilltro till media riskerar att underminera demokratin. Det är på allvar nu. I våra samtal med lyssnarna och tittarna märker vi att många är oroade över denna utveckling och att de vill ha ännu mer från oss. Vår publik finns i allt högre utsträckning på nätet, och utvecklingen går i svindlande hastighet.”

De förslår att public service och övriga medier utvecklar ett samarbete.

”Vi behövs alla och har ett viktigt jobb att göra framöver för att stärka journalistiken och vårt demokratiska samhälle.”

 

 

Fler avsnitt
Fler videos