Gå direkt till textinnehållet

Det är en väldigt bra idé

När Göteborgs-Posten i dag lanserar sin första app för Ipad slår man till med en renodlad bild-app: GP Bild.- Jag tror den kan fylla ett litet tomrum, säger GPs appredaktör Anders Hallerhed. Henrik Björnsson, bildredaktör, Anders Hallerhed, appredaktör och Didier Lapalu, bildredaktör. Foto: Per Wahlberg, GP  

Varför en app för bildjournalistik?

-Därför att det till att börja med är en väldigt bra ide. Jag tror att den kan fylla ett tomrum. Den klassiska bildjournalistiken har funnits i många decennier, men har i dag lite svårt att slå sig in i nyhetsbruset: nyheter är som regel drivet av text. Och Ipaden är så enastående bra för bilder tack vare hög upplösning och stor skärm. Vi har så många duktiga fotografer på GP vars bilder vi nu kan visa mer av.

Kommer den att kosta något?

– Den blir gratis till en början. Det finns lösa funderingar på vidareutvecklingar som vi skulle kunna ta betalt för, men inga beslut är tagna.

Hur ser du på att antalet Ipadanvändare ännu är rätt få?

– Visst är Ipaden en ny och rätt ovanlig plattform, men antalet växer snabbt. Många tror att det kommer att skena. Vi har sett beräkningar om att det kan finnas 30 000 användare i Göteborgstrakten till årsskiftet. Ett första mål är att så många som möjligt av dem laddar ner vår app.

Tjänar ni några pengar på appen?

– Det här är vår första renodlade Ipadapp, och annonsörerna har varit väldigt intresserade. Det finns en stor nyfikenhet bland dem, kanske också för att det blir ett något annorlunda reklamformat. Var femte bild i bildgallerierna är en annons.

Hur ofta kommer den att uppdateras?

– Det är egentligen bara våra egna resurser som sätter gränserna. Det blir en balansgång mellan hur mycket resurser vi kan lägga ner, och att den ska kännas som en premiumprodukt. Vi har sagt att vi uppdaterar varje vardag med cirka tre bildgallerier per dag. Ett galleri kan ha 1-24 bilder.

Med berättande bildtexter?

– Ja, grunden är att vi ska kunna berätta en historia i bilder. Det blir ett annat sätt att berätta, lite tvärtomprincipen mot nyhetsrapporteringen som allmänt är rätt textstyrd. Här styr bilderna.

– Det händer rätt ofta att vi tar bilder utan naturlig hemvist, här kan vi publicera det material som håller och utmaningen blir i stället att skriva text till dem.

Fler avsnitt
Fler videos