Gå direkt till textinnehållet

”Den stora skillnaden är att vi inte kan ta lika mycket betalt”

318 deltagare väntas ansluta digitalt till årets Tidskriftsdag som, trots ett stort intresse, ser ut att gå lite minus även i år.

När Journalisten når Sveriges Tidskrifters vd Kerstin Neld är de sista förberedelserna inför Tidskriftsdagen/Tidskriftsgalan i full gång för avspark mitt på torsdagen.

Innan hon gick och lade sig för kvällen på onsdagen så hade 318 personer anmält sig till den kombinerade Tidskriftsgalan och Tidskriftsdagen, som sker helt digitalt.

I år har man bland annat flera internationella talare som Eleni Stefanou, sociala medierchef vid The Guardian och Susanna Schrobsdorff, TIME Magazine. Även kulturminister Amanda Lind finns med för att svara på frågor.

Annons Annons

Tidskriftspriset delas också det ut digitalt, i 14 olika kategorier.

– Vi brukar vara ungefär 250 personer på dagen i vanliga fall, så det känns bra med 318. Vi kommer att blanda programmet och varva keynotetalarna med prisutdelningar, säger Kerstin Neld till Journalisten .

Är folk mer vana med digitala events vid det här laget?

– Ja det tror jag, branschen har ju fått ta enorma kliv framåt både vad det gäller att arrangera och delta i digitala events. Men det är tuff konkurrens där ute, och det gäller att som vanligt ha ett vasst program, vilket jag tycker att vi har. Vi har försökt att utnyttja formatet maximalt med fem internationella keynotes som är med och pratar live från olika tidszoner.  

– Men det kräver att man håller en rapphet och snabbhet i programmet, de flesta sitter i digitala möten hela dagen och man behöver hålla uppe folks uppmärksamhet, fortsätter hon.

Eftersom allting sker digitalt slipper Sveriges Tidskrifter en del utlägg för exempelvis underhållningen. Men det tillkommer också kostnader för avancerad teknik och biljettpriset har sänkts.

– Den stora skillnaden är att vi inte kan ta lika mycket betalt för biljetterna när man inte deltar live. Däremot har man fortfarande kostnader för produktionen, plattformen och teknisk kompetens på plats. Jag gissar att vi landar på ungefär samma utfall som förra året, fast med lägre intäkter och lite lägre kostander.

Går det ihop?

– Inte fullt ut, lite minus har det varit de senaste åren. Men det ser ungefär likadant ut som det brukar hittills men jag har inte räknat ihop slutnotan än.

Här kan du se hela programmet för Tidskriftsgalan.

Fler avsnitt
Fler videos