”Den som älskar Gud kan aldrig hata”

29 januari, 2015

Samtal med Nu på söndag ska Dagens Arbetets chefredaktör Helle Klein (bilden) och komikern Özz Nûjen vara gästpredikanter i Svenska kyrkan i Paris. Gudstjänsten sänds direkt på Aftonbladets webb.

Anledningen till att Helle Klein och Özz Nûjen bjudits in av Svenska kyrkan är terrordåden i Paris mot satirtidningen Charlie Hebdo och en judisk mataffär.

Har du bestämt vad du ska predika om?
– Det är en söndagsgudstjänst så den kommer att utgå från texten Salomons vishet i Gamla Testamentet som handlar om att Gud älskar sin skapelse. Jag ska prata om att den som säger sig älska Gud aldrig kan hata en jude, en kristen, en muslim eller romsk tiggare. Det gäller att se Gud i varje människa.

Komikern Özz Nûjen kommer även att predika. Hur ser du på det?
– Det ska bli roligt att jobba ihop med Özz Nûjen som har en muslimsk bakgrund. Det finns en poäng med att vi arbetar tillsammans. När det är oroliga tider kanaliserar Svenska kyrkan den oron. Jag tror att det kommer mycket folk till mässan i Paris.

Gudstjänsten kommer att sändas av Aftonbladet har jag förstått.
– Min gamla arbetsgivare har för första gången, vad jag vet, tänkt direktsända en gudstjänst på webb-TV. Men även P1 kommer att sända gudstjänsten.

Du är utbildad präst i Svenska kyrkan och chefredaktör på Dagens Arbete. Hur kombinerar du dessa två yrkesroller?
– Just nu växlar jag mellan dessa två världar. På dagarna är jag chefredaktör och på fritiden arbetar jag som präst.

Högmässan i Svenska kyrkan i Paris leds av kyrkoherde Tanja Kamensky.

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Da iMMORTALIZER fre, 2015-01-30 00:25
”Den som älskar Gud kan aldrig hata” Vilken gud pratar du om, Helle ? - De som utför dessa hänsynslösa dåd gör det i guds namn... ? Med respekt för min religion & andras! Min egen religion heter RESPEKT ! Da iMMORTALIZER
Inlagt av ojojoj lör, 2015-01-31 15:19
Aftonbladets i Paris boende medarbetare Olof Brundin har engagerat sig för att såväl Aftonbladets webb-tv som religionsredaktionen på Sveriges radio på söndag (P1)sänder gudstjänst från Sveriges äldsta (1626) utlandsförsamling, svenska kyrkan i Paris. Evenemanget bygger på att flyga ned ett antal svenska kändisar ( vem betalar?)så att inget är sig likt. Församlingsmlingsprästen får inte predika för det ska en om såväl församlingen som Paris obekanta Helle Klein. Inledningstalar gör varken företrädare för kyrkan eller ambassadören utan den från Sverige nedflugne scenpersonligheten Özz Nujen. Vacker sång är fint men inte heller här duger annat än en svensk kändis. Parissvenskarna däremot som exempelvis kan berätta för en svensk publik om att leva i Paris med upplevelser som den blodiga 7 januari och den gigantiska folkliga manifestationen den 11 har ingen röst alls. Gudstjänst arrangerad med sån kolonial attityd kan rimligen inte accepteras som företrädande tolerans och kärek minst av allt av den allmänfinansierade public service radion.
Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies