Demonstration för belarusiska journalister

11 juni, 2021

FOTO: Melker Dahlstrand En rad talare samlas i Stockholm på lördag för en demonstration för fängslade journalister och oppositionella i Belarus. ”Regimen skyr inga medel för att försöka tysta journalister”, säger Reportrar utan gränsers ordförande Erik Halkjaer.

I helgen möts G7-ländernas ledare i Storbritannien.

– Vi utgår från att ledarna kommer att ta upp Belarus, antingen formellt eller informellt. Vi hoppas att de finner lösningar på hur man ska pressa Aleksandr Lukasjenko att frige de journalister, oppositionspolitiker och människorättsaktivister som sitter fängslade, säger Erik Halkjaer.

Redan den 27 maj fördömde många länders utrikesministrar flygkapningen då exiljournalisten Raman Pratasevich och hans flickvän Sofia Sopega greps av belarusiska myndigheter. 

– Regimen i Belarus skyr inga medel för att försöka tysta journalister, det visar flygplanskapningen. Reaktionerna från G7-ländernas och EU-ländernas utrikesministrar var ovanligt skarpa, nu vill vi att de fortsätter trycka på så att det ger resultat, säger Erik Halkjaer.

Enligt RSFs sammanräkning sitter 27 journalister i fängelse eller husarrest i Belarus just nu. 500 har gripits sedan augusti, och totalt har de suttit fängslade i 3 000 timmar.

Med morgondagens demonstration uppmanar arrangörerna (RSF Sverige och Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter) G7-ländernas ledare att lyssna på Belarus opposition och de människorätts- och press- och yttrandefrihetsorganisationer som i snart ett års tid krävt ett ökat skydd av mänskliga rättigheter och rätten till fria och demokratiska val i Belarus.

Man kräver också att alla journalister och alla andra politiska fångar i landet släpps ur fängelse och att de framtvingade erkännanden som tv-sänds och genomförs under tortyrliknande former genast upphör.

Bland talarna på lördagen finns Brit Stakston, Blankspot, Sveriges Tidskrifter, Philipp Galtsov, Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter, Kurdo Baksi, författare, debattör och journalist, Dmitrij Vasserman, Belarus Folkambassad i Sverige och Karin Olsson, kulturchef Expressen samt representanter för bland annat Publicistklubben och Journalistförbundet.

Demonstrationen äger rum på Norrmalmstorg klockan 10-12.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies