Gå direkt till textinnehållet

Demokratier på RUGs nätcensur-lista

Idag har Reportrar utan gränser utlyst World Day Against Cyber-Censorship. I samband med detta släpper RUG en rapport över nätcensuren i världen och listar 10 länder som internetfiender och ytterligare 16 som RUG håller under övervakning. Bland de sistnämna finns bland annat Frankrike och Australien.

RUGs rapport visar att en tredjedel av världens internetanvändare inte har tillgång till ocensurerat internet. I samband med  World Day Against Cyber-Censorship har RUG öppnat en ny hemsida där de länder som hotar friheten på nätet listas.

Tio länder, däribland Kina, Iran och Saudi Arabien, klassas som internetfiender. Libyen, Egypten och Tunisien har efter revolutionerna flyttats från fiendelistan till listan över de 16 länder som RUG håller under övervakning. Bland dem finns också några demokratier, som Frankrike, Australien och Sydkorea.

Skälet till att demokratierna hamnar på listan är att de har vidtagit åtgärder som kan ha negativa konsekvenser för yttrandefriheten på nätet och internettillgängligheten, skriver RUG.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos