De vann SVTs Sverigepriset
För att lyfta fram den goda journalistik som Sveriges Television gör i hela landet delar SVT Nyheter och Sport ut Sverigepriset. Läs om vinnarna i de sju kategorierna här.
Kategorin Minoriteter i samhället:
Lilla Aktuellt, Lerke är kortväxt, Malin Andersson, Åsa Wendel, Josephine Hattevigoch Oscar Broström med motiveringen: ”Det är inte synd om mig, jag är bara kort”. Nioåriga Lerke ser inte ut som alla andra. Med respekt och värme skildrar reportageteamet Lerke i hennes vardag som kortväxt. Vi får en unik inblick i hur det är leva med en funktionsnedsättning, som historiskt ofta har förlöjligats. På sitt självklara och rättframma sätt berättar Lerke om sitt liv som inte skiljer sig så mycket från andra barns och det är väldigt svårt att inte bli berörd av hennes berättelse.”
Fördjupande journalistik:
SVT Nyheter Uppsala, Skotten-Uppsalas kriminella karta, Lotta Sandhammar, Kina Pohjanen, Niklas Gedda och Rufus O Jägemar: ”Ett angeläget ämne, och ett hett samhällsproblem belyses ur flera perspektiv, förpackat på ett snyggt och modernt visuellt sätt. Genom ett reporterdrivet berättande, starka historier och relevanta fakta ges en fördjupning med imponerande bredd, som gör publiken lite klokare.”
Konstruktiv journalistik:
SVT Nyheter Väst, Trappstädning, Lars Wiklund: ”Reportaget skildrar två problematiska ödesfrågor i Sverige. Integration och långtidsarbetslöshet, som ofta skildras utifrån ett problemperspektiv. Här får vi se lösningar blandat med urstark tv. Tänk att trappstädning kan lyfta en hel familjs självkänsla.”
Transparent nyhetsleverans:
SVT Nyheter Dalarna, Livet på högstadiet, Sandra Lind, Erica Stenback, Susanna Johansson, Fredrik Agné och Patrik Boberg: ”Med de bästa rösterna i de rätta miljöerna, och med öppenheten som dramaturgi, skildras en verklighet som förändrats i grunden men ändå är exakt densamma.”
Förklarande journalistik:
SVT Nyheter Västerbotten, Förlossningsskador, Julia Hedlund, Maria Brändström med flera: ”Ett modigt case som ger publiken ett slag i magen. Det blir ett avstamp för en större publicering som ger både sammanhang, förståelse och ökar kunskapen om ett sällan belyst ämne. Genom enkla medel, konstruktiv grafik med effektivt berättande, på alla plattformar, lyckas publiceringen ge en bild av en komplex problematik. Mitt-i-prick för den lokala målgruppen.”
Nära rapportering:
SVT Nyheter Riks, Ebba Åkerlunds mamma, Diamant Salihu och Emil Larsson med flera: ”Med en mammas ofiltrerade berättelse om det värsta man kan råka ut för – att förlora ett barn – känner vi hennes sorg och smärta. Tack vare vardagliga detaljer som sms-konversationer, ett Musical.ly-klipp och ett nattlinne kommer 11-åriga Ebba till liv, och vi kan känna hennes livsglädje. Publiceringen hjälper oss också att komma nära och förstå konsekvenserna av en av de största nyhetshändelserna i Sverige genom tiderna”.
Granskande journalistik:
SVT Nyheter Stockholm, Vem ska rädda Sanne? Anna-Klara Bankel och Emil Larsson: ”Med ihärdighet, stort engagemang och en smärtsamt nära skildring av 29-åriga Sannes verklighet blottlägger SVT Nyheter Stockholm ett systemfel där ingen tar ansvar men ingen gör fel. Utsatta människor går under medan de slussas runt i en Kafka-lik mardröm utan att få hjälp. Publiceringen aktualiserar en ny psykiatrireform och ställer frågan på sin spets: "Vem kan rädda Sanne?"