Gå direkt till textinnehållet

De publicerade Putin-kritik på Kremlvänlig sajt

Två ryska journalister som arbetar för Kremlvänliga nyhetssajten Lenta fyllde kanalen med antikrigsartiklar i måndags morse, medan Putin firade Sovjetunionens seger över nazi-Tyskland. Nu riskerar de 15 års fängelse. 

Bland annat publicerades artiklar som kallade president Putin en ”paranoid diktator” och anklagade honom för att föra det blodigaste kriget under modern tid.

”Vi var tvungna att göra det här idag. Vi vill påminna alla om det som våra mor- och farföräldrar kämpade för på den här vackra segerdagen”, säger 30-årige Egor Polyakov, en av journalisterna, till The Guardian

Polyakov, affärsreporter på Lenta, berättar att han och kollegan Alexandra Miroshnikova publicerade över 40 artiklar som är kritiska mot Kreml, artiklarna har nu avpublicerats på sajten. 

Lenta är en av Rysslands största nyhetssajter med över 200 miljoner besökare månadsvis och är en del av Putins propagandamaskin. Lenta ägs av Sberbank, landets största bank, som just nu ligger under sanktioner. Polyakov och Miroshkina publicerade också ett personligt brev på sajten där de uppmanade folk att inte vara rädda eller tysta.

Sedan de nya medielagarna antogs i Ryssland, där man bland annat kan få 15 års fängelse för att man sprider "falsk information", har redan 46 medborgare åtalats. 14 av dessa sitter bakom lås och bom.

”Det är klart att jag är rädd, jag skäms inte för att medge det. Men jag visste vad jag gjorde, och vad konsekvenserna kan bli”, säger Polyakov.

Fler avsnitt
Fler videos