Gå direkt till textinnehållet

De kan vinna Stora Journalistpriset

I dag presenterades de nominerade till Stora Journalistpriset. Bland de nominerade återfinns flera gamla bekanta, men också nya ansikten.

Stora Journalistpriset delas ut den 24 november. I dag klockan 12 avslöjades de nominerade. Priset delas ut i fyra olika kategorier: Årets berättare, Årets förnyare, Årets avslöjande samt Lukas Bonniers Stora Journalistpris. I den sistnämnda kategorin presenteras inga nominerade i förväg.

Årets programledare för galan är Karin af Klintberg.

 

Nominerade Årets Berättare:

Anders Bengtsson, Offside, för artikeln You Must Win. Motivering: ”För berättelsen om ett av världens fattigaste länder som sätter sitt framtidshopp till en svensk fotbollstränare.”

Agneta Bernárdzon, SVT Dokumentär, för dokumentärfilmen Kapten Nemos barn. Motivering: "För sin skildring av hjärtslitande förväxlingar av nyfödda barn som får oss att undra hur många fler som har drabbats."

Amanda Glans & Erik Hedtjärn, SR, Tredje statsmakten, för Partiledaren – en dokumentär om Juholts väg till makten. Motivering: ”För att med journalistisk intuition och nyfikenhet ha tecknat ett unikt porträtt av Håkan Juholt och hans väg till makten.”

 

Nominerade Årets förnyare:

Anette Novak, chefredaktör på Norran. Motivering: ”För att ha byggt en relation med läsarna bortom kommentarfältens näthat, och gjort tidningen till det dominerande lokala sociala mediet.”

Sofia Mirjamsdotter & Johanna Koljonen, frilans. För twitterkampanjen #prataomdet. Motivering: ”För att ha gjort det privata allmängiltigt och fått en hel värld att prata om det.”

Johanna Bäckström Lerneby, Linda Kakuli, Peter Bagge och Mikael Pettersson, SVT, för Fas 3-bloggen. Motivering: ”När sekretessen hindrade granskningen kom publiken till hjälp med research och människoöden som förde bevakningen in i en ny fas.”

 

Nominerade Årets avslöjande:

Mats Deland, Henrik Brandão Jönsson och Fredrik Quistbergh, TV 4, för Kalla Fakta-reportaget Sanningen om Sommerlath. Motivering: ”För att modigt och balanserat ha gått till botten med familjen Sommerlaths nazistiska historia.”

Karin Mattisson och Marianne Westman, SVT, för Uppdrag Granskning-reportaget Vård utan gränser och Skönhetsresan. Motivering: ”För att utifrån ett förstört människoliv ha blottlagt en total hänsynslöshet i medicinsk turism.”

Malin Olofsson och Daniel Öhman, SR, för radioserien och reportageboken Matens Pris. Motivering: ”För att de avslöjat det orimligt höga pris som djur, människor och miljö betalar för vår billiga mat.”

Fler avsnitt
Fler videos