Döms till straffkoloni för att ha strömmat protester

22 februari, 2021

En domstol i Minsk har dömt två journalister till straffkoloni i två år för att de live-strömmade en demonstration i Belarus huvudstad i november förra året.

Åklagarna menar att journalisterna Katsyaryna Andreyeva och Darya Chultsova koordinerade protesterna och uppmanade till aktion, något som tillbakavisas av försvaret såväl som internationella människorättsorganisationer som ”strunt”. 

”Domen är ännu ett exempel på Lukashenkos regering och dess attacker mot journalister”, säger Scott Griffen, biträdande direktör för IPI – Global network for press freedom i en artikel, samtidigt som han uppmanar det internationella samfundet att agera. 

Andreyeva and Chultsova frihetsberövades den 15 november medan de bevakade protesterna i Minsk. De arbetar för Belsat, en digital tv-kanal baserad i Polen, som specialiserar sig på att bevaka Belarus. 

Enligt IPI har över 400 fall av attacker mot pressfriheten dokumenterats i landet sedan protesterna tog fart den 9 augusti förra året.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies