Gå direkt till textinnehållet

De flesta JMK-elever har jobb efter två år

De flesta journaliststudenterna vid JMK i Stockholm hade jobb två år efter examen.Det visar en undersökning som JMK (Institutionen för journalistik, medier och kommunikation) gjort.

De flesta journaliststudenterna vid JMK i Stockholm hade jobb två år efter examen.

Det visar en undersökning som JMK (Institutionen för journalistik, medier och kommunikation) gjort.

Institutionen har tillfrågat samtliga studenter som utexaminerades läsåret 1994-95. Det är både studenter från den treåriga och den ettåriga journalistutbildningen. Samtliga 75 studenter svarade på frågorna.

Annons Annons

Av eleverna hade 81 procent arbete som journalist eller arbete inom näraliggande områden två år efter examen. Ingen var arbetslös på heltid och bara tre var arbetslösa på deltid. Av de 14 som inte jobbade som journalister var en del föräldralediga, några hade fortsatt att studera eller återgått till sitt tidigare yrke.

Av de 48 som gick ut det treåriga journalistprogrammet (120 poäng) arbetade 37 som journalister och tre inom närliggande områden när undersökningen gjordes i februari 1997.

17 arbetade inom periodisk press och dagspress. Nio frilansade, huvudsakligen för dags- och fackpress. Sju återfanns inom radio/TV och fyra jobbade med elektroniska medier.

Den ettåriga 40-poängsutbildningen tar in studenter som tidigare har en färdig akademisk examen i andra ämnen. Av de 27 som ingår i undersökningen arbetade 14 som journalister och sju inom närliggande områden som till exempel pressekreterare, PR-konsult eller copywriter. De flesta som jobbade journalistiskt gjorde det inom respektive fackområde, till exempel ekonomi, teknik, naturvetenskap och juridik.

Fler avsnitt
Fler videos