Gå direkt till textinnehållet

Dawit-biblioteket i Malmö har öppnat

I dag invigdes det - Sveriges och troligen världens första yttrandefrihetsbibliotek, Dawit Isaak-biblioteket, i Stadsarkivet i Malmö.

Cirka 1500 böcker, varav 600 direkt förbjudna. Så många finns idag på  Dawit Isaak-biblioteket i Stadsarkivet i Malmö.

– Kring en fjärdedel av dem är barnböcker, berättar Ulrika Ahlberg, bibliotekarie, som samlat in litteratur av författare som utsatts för censur, förtryck eller tvingats gå i exil.

Och insamlingen fortsätter. Böckerna, som mest finns på engelska och nordiska språk, har inte varit lätta att få tag i. Ahlberg har fått hjälp av PEN och ICORN, som Malmö stad samarbetar med.

Annons Annons

– Det fria ordet är mer och mer hotat. Det är inte minst därför vi satsar så mycket på biblioteket, som även kommer att innehålla andra hotade konstformer till exempel film och musik, säger Frida Trollmyr, kulturkommunalråd i Malmö.

Emelie Wieslander, vid Enheten för dokumentation och yttrandefrihet, är mycket tacksam över att fängslade Dawit Isaaks familj är involverad i biblioteket och har gett sitt samtyckte till namnet.

Biblioteket har också låtit gjuta ett bokstöd i svart metall där Dawit syns i relief, ett stöd som också kommer att säljas och pengarna att gå till PENs arbete.

Harry Potter hör förvånade nog till de böcker man kan hitta bland de förbjudna. Förklaring: ”Bad Books Week” i USA, då dessa böcker plockas undan från bibliotekens hyllor där.

– Detta på grund av att de innehåller trolldom och magi, förklarar Ulrika Ahlberg.

En annan barnbok som förbjöds i Spanien och Tyskland på 30-talet är den om den snälla tjuren Ferdinand. Den ansågs driva pacifistisk propaganda. 

Men inte heller Sverige kommer undan censur av barnböcker. Vem minns inte Lilla Hjärtan-pekböckerna som författaren Stina Wirsén kände sig tvingad dra tillbaka efter hård kritik?

Dessa saknas i yttrandefrihetsbiblioteket.

– Det beror på att de inte finns inte att köpa idag. Men vi kanske kan hitta dem på något antikvariat, hoppas Ahlberg. 

De flesta av de förbjudna böckerna på Dawit Isaak-biblioteket är självklart vuxenböcker, mest skönlitteratur. En annan stor del utgörs av fakta- och referenslitteratur om yttrandefrihetsfrågor.

Och biblioteket, som sakta kommer att expandera, är öppet för allmänheten och forskning.

På en plats i biblioteket står en tom stol, där man via en QR-kod löpande kan avläsa hur läget för fängslade författare och journalister ser ut.

I den stolen hoppas Emelie Wieslander och hennes kollegor att Dawit Isaak ska sitta en dag.

Åke Pettersson

redaktionen@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos