Gå direkt till textinnehållet

Danska maningar till dämpad retorik om invandring

Kristian Madsen, ledarskribent på danska Politiken, manar efter terrordåden i Norge till dämpad retorik om "västvärldens frihetskamp". Han anser att den "fina högern" bör ta tydligare avstånd från extremhögern.

Han riktar i första hand sin uppmaning till Dansk Folkepartis ledning, men också ledarna i högerpartierna och regeringen.

Även medierna har ett ansvar, menar Madsen.

– Också de stora tidningarna Berlingske och Jyllands-Posten har gett en plattform till dem vars världsbild inte ligger långt från Breiviks. Jag hoppas att de vaknar upp nu, men jag fruktar att att den rannsakan som behövs inte blir djup nog, säger han till Sydsvenskan.

Berlingske Tidende har sett över reglerna för debatt på nätet. Man planerar att införa inloggning, och inlägg som innehåller vissa ord ska läsas igenom före eventuell publicering. Chefredaktören Tom Jensen förklarar i Sydsvenskan:

– Vi vill komma åt det extrema, det som är förföljelse och som gör ner personer. Vi vill vara en plats för seriös debatt, och den hållningen har stärkts efter det som hände i Norge.

I Sverige har Värmlands Folkblad stängt möjligheten att kommentera nyheter på webben sedan chefredaktören Peter Franke i kommentarerna känt igen formuleringar hämtade från attentatsmannen Anders Behring Breiviks dagbok.

Fler avsnitt
Fler videos