Gå direkt till textinnehållet

Coronaboost för etermedier

Svenskarnas förtroende för innehållet i SVT nådde historiskt höga nivåer under vårens coronakris. Förtroendet för SR och TV4 ökade också, medan förtroendet för dagspressen sjönk.

Idag presenterades SOM-institutets undersökning av svenskarnas förtroende för svenska medier under coronapandemin 2020. Mätningen gjordes under perioden april till juni och bygger på en mindre population än vanligt (slumpmässigt urval om 6 000 individer, jämfört med 21 000 vid mätningen 2019).

SOM-institutets siffror är glädjebud för public service-bolagen och TV4, vars förtroendesiffror ökar. Mest ökar förtroendet för (innehållet i) SVT, som också har den högsta förtroendesiffran: 81 procent av de svarande säger sig ha mycket eller ganska stort förtroende.

– Vi är glada och stolta. De senaste månaderna har varit så speciella, och många på SVT har arbetat otroligt hårt. Nu får vi ett kvitto på det från svenska folket, säger SVTs vd Hanna Stjärne till Journalisten.

Annons Annons

Hur länge orkar ni hålla i?
– Vi har haft en liverapportering igång dygnet runt sedan februari, den pågår. Vi fortsätter att rapportera dygnet runt, varje dag, det kommer vi att göra länge än. Vi är mitt uppe i en pågående kris, där behovet av nyheter och granskning, men också av underhållning och att vara en samlingsplats, är stort.

Hur ska ni upprätthålla förtroendet när pandemin inte längre hjälper till?
– Det som är extra glädjande är att stödet ökar i princip alla grupper, oavsett partisympati, kön, ålder, bostadsort. Det är klart att det kan finnas en boost av coronakrisen i siffrorna, men vi ska göra allt vi kan för att förvalta det här starka förtroendet framöver. Vi jobbar varje dag för att förstå vad som är människors behov, säger Hanna Stjärne.

Även förtroendet för Sveriges Radios innehåll ökar, från 72 procent 2019 till 74 procent våren 2020. Glädjande, säger vd Cilla Benkö i en kommentar:

”I kombination med den kraftigt ökade lyssning som vi har sett under pandemin bekräftar det att många söker sig till oss i tider av kris, precis som vi såg vid exempelvis terrordådet på Drottninggatan eller de stora bränderna sommaren 2018”.

TV4s förtroendesiffror ökar också, från 53 till 57 procent. Programdirektör Viveka Hansson tar det som ett kvitto på att TV4 samlar Sverige, och det ännu tydligare i en kris:

”Vi har också tryggt funnits där, dygnet runt, med såväl nyhetsförmedling, samtal, sällskap och även möjlighet till eskapism och skratt”, skriver Hansson i en kommentar till Journalisten.

Förtroendet för den lokala morgontidningen, Dagens Nyheter och Aftonbladet sjönk tvärtom under coronavåren, enligt SOM-undersökningen. Mest tappade den lokala morgontidningen, från 53 till 41 procent.

Fler avsnitt
Fler videos