Gå direkt till textinnehållet

Computer Sweden låser in på nätet

I dagarna börjar IDG-ägda Computer Sweden låsa in material på nätet. Samtidigt lanserar man appar för Ipad, Iphone och Android, exklusivt för prenumeranter.- För att kunna satsa på kvalitetsjournalistik måste vi börja ta betalt, säger CSs chefredaktör Jörgen Lindqvist. På bilden: Jörgen Lindqvist

-Vår grundtanke är att ge prenumeranterna mycket mer, man ska kunna ta del av vårt material kanaloberoende, förklarar Jörgen Lindqvist.

I dag är allt material på nätet gratis. Men inom kort kommer framför allt artiklar som är unika för CS att låsas in.

– Vi ger inte längre bort sådant som bara vi täcker. För att ta del av det måste du vara prenumerant.

Jörgen Lindqvist är inte orolig för ett stort webbtapp och därmed annonsörflykt.

– Det som drar mycket trafik hos oss är lite mer publikfriande saker som inte kommer att vara låsta. CS riktar sig mot människor som jobbar med IT – de unika artiklarna står inte för mycket av trafiken, men de är viktiga för våra kärnläsare. Så jag tror inte på något stort tapp, kanske 10-15 procent enligt uppskattningar vi gjort. Men vi har så mycket trafik att vi behöver tappa väldigt mycket innan vi börjar bli av med annonsörer.

För att kunna använda CSs appar måste man vara prenumerant på hela paketet, som kommer att marknadsföras som "CS All Inclusive". Men Jörgen Lindqvist tror definitivt att det finns en marknad för dem som bara vill ha CSs journalistik i app-format, så på sikt ska det gå att köpa apparna separat.

Jörgen Lindqvist konstaterar att frågan om kanaler och betalning är den helt dominerande i mediebranschen just nu. För den egna tidningens del tror han starkt på att det här är rätt väg att gå.

– Det är snarare helt otroligt att det inte skett tidigare. Men det här är ett arbete som påbörjades innan jag tillträdde i våras, så jag ska inte ta åt mig äran.

Fler avsnitt
Fler videos