Gå direkt till textinnehållet

CNN-reporter greps i direktsändning i USA

Polis i Minneapolis grep CNNs reporter Omar Jimenez som livesände från gatan. En annan CNN-reporter tilläts vara kvar i området.

De våldsamma protesterna i Minneapolis i delstaten Minnesota, efter att en svart man, George Floyd, dött när en polis satt sitt knä i hans nacke, har pågått i flera dagar.

På fredagsmorgonen lokal tid sände CNN direkt från gatan, när delstatspolis plötsligt grep reportern Omar Jimenez och sedan hela teamet.

Enligt CNN ska polisen ha uppgett att skälet till gripandet var att journalisterna inte flyttade på sig efter ha blivit tillsagda, men i inslaget hörs Omar Jimenez säga till poliserna att de kan flytta sig dit poliserna vill.

Annons Annons

En annan CNN-reporter, Josh Campbell, som också befann sig i området uppmanades också av polis att flytta sig, men när han identifierade sig som journalist fick han tillåtelse att vara kvar. Josh Campbell är vit, medan Omar Jimenez är svart och latino. Skillnaden i bemötande har väckt reaktioner inte minst i sociala medier.

”En CNN-reporter och hans produktionsteam greps i morse i Minneapolis för att de gjorde sitt jobb, trots att de identifierade sig – ett tydligt brott mot deras rättigheter enligt första tillägget (i den amerikanska konstitutionen reds anm). Myndigheterna i Minnesota, inklusive guvernören, måste släppa de tre CNN-anställda omedelbart”, skriver CNN i ett uttalande.

Fler avsnitt
Fler videos