Gå direkt till textinnehållet

Claes de Faire: ”Pinsamt för DN och Dagens Media”

Mitt i:s tidigare chefredaktör Claes de Faire uppger att uppgifterna i Dagens Nyheter och Dagens Media om hans fallskärm och reavinsten från försäljningen av Mitt i till Direktpress är fullständigt felaktiga.

Dagens Media uppgav förra veckan att Claes de Faire fick en fallskärm om tolv månadslöner när han lämnade posten som chefredaktör för Mitt i efter att bolaget köpts upp av konkurrenten Direktpress.

Tidigare har Dagens Media också uppgett att Direktpress köpt Mitt i för 130 miljoner kronor, vilket skulle ha varit 100 miljoner kronor mer än köpeskillingen ett år tidigare när Citypress köpte Mitt i av tidigare ägaren Segulah. Claes de Faire ägde tio procent av Citypress och ska alltså ha tjänat miljoner på försäljningen till Direktpress, enligt Dagens Media.

Nu har också Dagens Nyheter återgett dessa uppgifter, i en krönika av Martin Jönsson.

Annons Annons

Claes de Faire säger att uppgifterna i Dagens Media och Dagens Nyheter är ”fullständigt felaktiga”.

– Det stämmer att jag enligt mitt anställningsavtal hade rätt till tolv månadslöner om jag blev uppsagd och tvingades gå på dagen. Men jag gick frivilligt ned till nio månadslöner, säger Claes de Faire till Journalisten.

Uppgiften att Direktpress skulle ha betalat 130 miljoner kronor för Mitt i, är inte heller korrekt, enligt Claes de Faire.

– Det är våldsamt fel. Det är pinsamt för DN och för Dagens Media att publicera dessa uppgifter. Mitt i var ett bolag som var på väg mot konkurs för 13 månader sedan, det är klart att vi inte har fått 130 miljoner för det, säger Claes de Faire.

Hur mycket fick ni då?
– Vi är överens med köparen att inte uppge det, men för att du ska förstå hur fel siffran är kan jag säga att vi fick inte 100 miljoner, vi fick inte 80 miljoner, vi fick inte 70 miljoner. Inte ens i närheten av de siffrorna.

Ni fick mindre än 70 miljoner kronor?
– Ja, så långt kan jag sträcka mig att säga.

Fler avsnitt
Fler videos