Gå direkt till textinnehållet

Cilla Benkö varnar för lagstiftning om inte poddmakarna tar ansvar

Sveriges Radios vd Cilla Benkö välkomnar ”ljudexplosionen” på mediemarknaden, men varnar för att om inte poddmakarna tar bättre ansvar för innehållet kan det leda till lagstiftning som inskränker offentlighetsprincipen.

Inför världsradiodagen på söndag uppmanar SRs vd i en debattartikel i Journalisten de företag och enskilda som gör poddar att ta bättre ansvar för innehållet. Udden är tydligt riktad mot de krimpoddar som under de senaste åren kritiserats för att de publicerar ljudfiler från domstolsförhandlingar:

”… om det inte finns någon som ansvarar för innehåll, om vad som gäller är otydligt eller om publiken inte kan vända sig någonstans med synpunkter eller klagomål, finns risken att lagstiftare annars ser sig tvungna att instifta nya lagar eller begränsa offentlighetsprincipen”, skriver Cilla Benkö i debattartikeln.

På tisdag arrangerar Sveriges Radio ett seminarium med rubriken: ”Frihet och ansvar – om medieetiken bland poddar och strömningstjänster”, där bland andra Medieombudsmannen Caspar Opitz samt Martin Johnson, vd på Third Ear Studio och programledare/producent för podden ”Spår”, medverkar.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos