Gå direkt till textinnehållet

Chefredaktör säger upp sig i protest mot Livets ord

Tidskriften Alumas utgivarskap flyttas från redaktionen till ägaren. Nye ansvarige utgivaren har i många år jobbat för den radikalt kristna församlingen Livets ord. Det fick Alumas chefredaktör Jennie Järvå att säga upp sig.(Jennie Järvå. Foto: Tomas Ohlsson)

Aluma är tidskriften för hemlösa i Malmö. Den grundades av en privatperson 2001 men såldes för några år sedan till kooperativet Comintegra, som bedriver social verksamhet. Jennie Järvå har varit chefredaktör på Aluma sedan 2006 och var innan dess reporter. Hon beskriver hur hon och redaktionen jobbat för att få hålla sig på sin egen kant och undvika redaktionell inblandning från de nya ägarna.

– Vi har försökt höja kvaliteten på tidningen och jobbat för att den inte ska bli ett medlemsblad. Vilken produkt försäljarna säljer är viktigt. De ska inte sälja sin sociala utsatthet, utan ett journalistiskt innehåll, säger Jennie Järvå.

Hittills har Jennie Järvå också varit ansvarig utgivare för Aluma. Men nu har ägaren Comintegra beslutat att flytta utgivarskapet från redaktionen till ägarorganisationen. Ny ansvarig utgivare blir den person som rekryterats som ny vice VD på Comintegra: Livets ords tidigare marknadschef Johan Ericson.

Jennie Järvå har sagt upp sig i protest mot beslutet. Inte för att utgivarskapet fråntas henne – hon hade sett positivt på om en erfaren publicist tagit över utgivningen.

– Det som upprör mig och som jag finner magstarkt är att det är en person som valt att i åtta år av sitt liv arbeta för Livets ord. Församlingen är en sektliknande organisation som står för sanningsmonopol och kontroll över människan med hjälp av synd och skam. De har en människosyn som inte går ihop med synen på allas lika värde, när det gäller till exempel homosexualitet. Hemlösa som är homosexuella är redan en utsatt grupp.

Hon menar att oavsett om Johan Ericson kommer att lägga sig i det redaktionella arbetet eller inte så kan det blotta faktum att han kommer från Livets ord vara känsligt bland försäljarna.

– Information sprids snabbt i gruppen hemlösa, det blir lätt mycket spekulation och ryktesspridning. Det kan bli så att de uppfattar att Livets ord eller en sträng kristendom står bakom tidningen, säger hon.

Jennie Järvå menar att det är ett demokratiskt problem att hemlösa till stor del får hjälp av religiösa organisationer och att Aluma hittills varit ett sekulärt alternativ.

Hon betonar att hennes kritik inte har att göra med Johan Ericson som person utan hans yrkeserfarenhet.

– Han är en trevlig person som säkert har kvaliteter. Men jag menar att han blir mycket mer kopplad med vad Livets ord står för när han valt att arbeta med att föra ut deras budskap, än om han bara varit medlem.

Nyligen hade tidningen abort som tema. Jennie Järvå frågade Johan Ericson om han hade släppt igenom den publiceringen.

– Han sade att han inte skulle ha tagit bort något, men velat lägga till fler perspektiv.

Johan Ericson svarar på kritiken i Sydsvenskan:

– För mig är ett socialt engagemang självklart ur ett kristet perspektiv. Men jag skulle inte lägga ett filter på mitt arbete utifrån min personliga tro. Där har man ett ansvar att se sitt uppdrag och sina personliga värderingar och göra en åtskillnad, säger Johan Ericson till Sydsvenskan.

VD för ägarbolaget Comintegra, Toivo Persson Travesset, säger till Sydsvenskan att Johan Ericsons bakgrund är irrelevant.

"Det råder ju religionsfrihet. Jag vill bara beklaga att det uttrycks som problematiserande att en person har en kristen bakgrund. Jag skulle vilja att det jobbar både kristna, muslimer och feminister på Aluma och att vi kan spegla världens mångfald som den ser ut", säger Toivo Persson-Travesset till Sydsvenskan.

Fler avsnitt
Fler videos