Manifestation efter terrordådet mot Charlie Hebdo, januari 2015. FOTO: Tomas Ohlsson

Charlie Hebdo-rättegången drar igång

1 september, 2020

Tio rättegångsveckor, fjorton anklagade. Imorgon inleds rättegången om terrordåden i Paris i januari 2015. 

Samtliga gärningsmän bakom morden på tolv personer på Charlie Hebdos redaktion, en polis och fyra personer i den judiska livsmedelsbutiken Hyper Cacher, dödades vid eller i anslutning till attentaten den 7-9 januari 2015.

De fjorton personer som drygt fem år senare ställs inför rätta i en specialdomstol i Paris anklagas för inblandning i attackerna genom att till exempel ha hjälpt gärningsmännen med logistik eller planering. Tre av de åtalade finns inte på plats, utan är på flykt eller antas ha dödats som stridande för IS, rapporterar radiokanalen France Inter.

Ett sjuttiotal medier är ackrediterade till rättegången, som hålls i Porte de Clichy i norra Paris.

Satirtidningen Charlie Hebdo vars redaktion den 7 januari blev platsen för massmordet på tolv personer har kontrakterat författaren Yannick Haenel och tecknaren François Boucq för att bevaka rättegången för tidningens räkning, rapporterar La Presse. Charlie Hebdo ger ut ett specialnummer inför att rättegången öppnas imorgon och kommer att ha minst en sida per nummer från rättssalen under hösten.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies