Gå direkt till textinnehållet

Brist på opinionsbildare med invandrarbakgrund

En undersökning som Nyheter24 gjort visar att endast fyra av runt 300 skribenter som skriver ledarsidor, krönikor, kolumner eller bloggar på DN, SvD, Aftonbladet, Expressen, Sydsvenskan och GP har invandrarbakgrund.

Nyheter24s chefredaktör Ehsan Fadakar valde att granskade sex största tidningarna som bevakar invandrartäta stadsdelar. 

– Jag tycker att en tidning ska representera den stad eller ort man bevakar. Ta till exempel Sydsvenskan som bevakar Malmö. De har inte en enda person med invandrarbakgrund som skriver opinionsartiklar, säger Ehsan Fadakar.

Han påpekar att det numera finns några journalister med invandrarbakgrund, men att det fortfarande saknar kolumnister, ledarskribenter, de som analyserar och betraktar världen.

– Jag vägrar att tro att det inte finns de med invandrarbakgrund som har förmåga att uttrycka sig. Frågan är varför de inte får chansen att berätta om hur de ser på Sverige, säger Ehsan Fadakar.

Han är emot en kvotering, men anser att duktiga skribenter med invandrarbakgrund borde få en chans ändå.

– Att säga att dagens ledarskribenter kan beskriva alla perspektiv på Sverige är att förolämpa många grupper. När ska invandrare få beskriva vad de ser i Sverige?

Utdrag ur Ehsan Fadakars krönika på Nyheter 24:

"Menar de sex stora tidningarna att invandrare inte har något att säga om det Sverige de ser? Inte har några historier att dela med andra? Hur ska man annars tolka att alla som hörs, syns och dikterar är svenskar, med inga som helst erfarenheter av hur det är att vara en flykting? De vet inte hur det egentligen är, de vet inte vad min mamma tänkte och fick uppleva när hon tog sina tre småbarn till ett främmande land i hopp om att de skulle få det lite bättre än hon fick, hur mycket hon fick kämpa för att lära sig språket, jobba dag och natt, allt för att min syster skulle bli läkare och min bror tandläkare för att försöka hjälpa andra svenskar, oavsett om de föddes här eller kom samma väg som de själva".

 

 

Fler avsnitt
Fler videos