Gå direkt till textinnehållet

”Brevlådan är underskattad”

Susanne Craig fick ett anonymt brev skickat till redaktionen i New York Times brevlåda. Det innehöll Donald Trumps deklaration för 1995, där han redovisade en förlust på 916 miljoner dollar som gör det lagligt för honom att undvika skatt i 18 år. Nu kommer hon till Gräv 2017 för att föreläsa.  

Har du nya avslöjanden på gång?
– Jag har inte fått några nya brev, men har inte gett upp hoppet att det ska komma. Donald Trump har blivit en heltidssysselsättning för politiska reportrar och undersökande journalister. Jag har en lista på uppslag på mitt skrivbord som blir längre för varje dag.

Numera skickas information via mejl. Är den gamla hederliga brevlådan att föredra om man vill vara en anonym tipsare?
– Medieföretag använder sig av krypterade mejl och appar, som även jag gör. Men det säkraste sättet för anonyma källor att skicka dokument till en reporter är via brev. Problemet är att inte alla reportrar kollar brevlådan, och jag har förstått att många medier inte har en brevlådor. Jag har skämtat om att jag vill bli taleskvinna för amerikanska postväsendet.

Det talas nu mycket om fake news. Hur ska traditionella medier agera?
– The New York Times följer trenden med falska nyheter. Det är viktigt att bevaka den eftersom folk måste bli uppmärksamma på källan till de nyheter de konsumerar och förstå att några av dem är påhittade. Det är viktigt för folk att förstå att de falska nyheter som Donald Trump refererar till ofta är sanna, saklig rapportering från trovärdiga nyhetsredaktioner. I dessa fall är det inte falska nyheter; det är en obekväm sanningar som Donald Trump inte håller med om.

Annons Annons

Donald Trump och Steve Bannon, Vita husets säkerhetspolitiska rådgivare, har gått ut och sagt att medier är fiender och då hänvisat till CNN, New York Times and Washington Post. Hur ska medier svara på dessa anklagelser?
– Donald Trump har sedan en lång tid tillbaka fört en kampanj mot etablerade medier som är en grundsten i hans strategi. Om Trump kan få folk att tro att medier inte är trovärdiga, blir de mer benägna att vända sig till honom för information. När det kommer trovärdiga och kritiska artiklar om honom har han redan sått ett frö av tvivel. Enligt Trump är medier ute efter honom. Reportrar ska inte distraheras av hans konstanta attacker som ibland kan rikta sig till reportrar personligen.

Vita huset förbjöd nyligen vissa medieföretag att delta vid en presskonferens. Ska medier på grund av detta bojkotta Vita huset?
– Nej, detta är bara ett sätt att misskreditera och distrahera medier. Det är viktigt att reportrar bevakar tilltag som detta, men att inte distraheras och ge det onödig stor vikt genom att bojkotta Vita huset.

Sverige har blivit en nyhet i USA. Donald Trump talade om en terrorattack och Fox New för en kampanj att framställa Sverige i dålig dager. Varför denna kampanj och hur har andra medier i USA reagerat?
– Jag fann Donald Trumps uttalande om Sverige förvirrande och liksom många andra trodde jag att Sverige hade utsatts för en terroristattack. Sedan ändrade han sig och menade Sveriges flyktingpolitik. Medier i USA bevakade det som en vanlig nyhet. För mig var det en påminnelse om att länder har olika syn på immigration som skiljer sig kraftigt från den policy som Donald Trump föredrar. Detta är ett tillfälle att granska vad som fungerar och inte fungerar vad det gäller flyktingmottagning.

Du är kanadensisk medborgare. Är du rädd för att bli deporterad på grund av vad du har skrivit om Donald Trump?
– Det skulle bli en bra story. Men jag tror inte att USAs regering skulle deportera mig på grund av var jag jobbar eller på grund av vad jag skriver. Med detta sagt, tänkte jag på möjligheten när Donald Trump utfärdade sitt första beslut i januari, funderade på om personer med ett Green card som jag själv skulle bli tvingad att lämna landet. Min bror, som är kanadensisk medborgare och för tillfället bor i Asien, planerar att besöka mig till sommaren. Han är orolig för att få problem vid passkontrollen. Denna oro kan vara irrationell, men den är verklig, och det är upprörande.

Fler avsnitt
Fler videos