Gå direkt till textinnehållet

Bredängsskolan avbokar kritiserat event

Efter kritiken mot att ”journalistjägaren” Cem Küçük ska delta i ett panelsamtal på Bredängsskolan i Stockholm kommer Utbildningsförvaltningen att se över sin policy och avbokar arrangemanget från sina lokaler.

Som Journalisten skrev tidigare i dag skulle Union of European Turkish Democrats (UETD) anordna ett panelsamtal på Bredängsskolan nu på lördag där bland andra Cem Küçük, som beskrivs som ”journalistjägare” av exiljournalister vi har pratat med, ska delta.

”Kücük bestämmer, i symbios med det turkiska rättsväsendet, vilka journalister som ska gripas, häktas, och så småningom dömas till fängelse. Därmed är han mannen som förvandlat Turkiet till världens största fängelse för journalister”, menade exempelvis Kurdo Baksi i artikeln.

Efter att Journalisten varit i kontakt med både rektorn på Bredängsskolan och chefer vid Utbildningsförvaltningen så ser de nu annorlunda på saken. De är noga med att poängtera att det "inte är skolan som står bakom evenemanget". De har bara hyrt ut lokalerna.

– Om vem som helst ska kunna hyra av oss är en knepig fråga. Jag har hand om både Bromma och Skärholmen och de skolorna är väldigt måna om att vi ska upplåta lokalerna till närsamhället och vara öppna som skolor. Sedan kanske vi behöver fundera på om vi ska hitta en annan policy för hur vi kollar upp saker när föreningar vill hyra våra lokaler, det kanske är en läxa vi skulle behöva göra, säger Bo Andersson, grundskolechef för Bromma och Skärholmen.

I dag valde också skolan att avboka evenemanget från sina lokaler.

– I detta specifika fall har vi gjort en riskbedömning och sagt att vi avbokar eftersom vi inser att det kan uppstå komplikationer i samband med den här uthyrningen, menar Bo Andersson.

Yasin Diken, sitter i styrelsen för UETD, som i dag har cirka 150 medlemmar i Stockholm. Han beskriver Cem Küçük som en journalist som jobbar på en regeringsvänlig tidning och som tidigt förutsåg statskuppen i landet.
Han håller inte med om epitetet ”journalistjägaren”.

– Han är journalist och skriver det han ser. Hela den biten med smutskastning på den här nivån, det är vardagsmat i Turkiet. Men visst är han hårdför, och han har sina fiender, säger Yasin Diken.

Kan du förstå kritiken mot arrangemanget?
– När han nu kommer till Sverige tycker jag de som är kritiska i stället borde ta chansen att komma dit och ställa frågor. Att endast stoppa ett evenemang på det här sättet kommer vi ingenstans med. Men jag tror att det kommer bli av ändå, säger Yasin Diken.

UETD uppger att de nu letar nya lokaler för arrangemanget.

Fler avsnitt
Fler videos