Gå direkt till textinnehållet

”Journalistjägaren” talar i Bredäng

Han beskrivs som ”Journalistjägaren” av exiljournalister från Turkiet. På lördag ska Cem Küçük tala i Stockholm – och det är kommunägda Bredängsskolan som står för lokalerna. ”Det här är ett klassiskt sätt att arbeta för regeringen, de använde olika fronter för att gömma vem som ligger bakom en sådan här kampanj”, säger Abdulla Bozkurt (bilden), exiljournalist.

Efter statskuppen i Turkiet i somras genomförde president Erdogan en utrensning där hundratals medier har fått stänga ned. Enligt en rapport från Reportrar utan gränser sitter även minst 120 journalister fängslade på grunder som anses vara kopplade till deras yrken som journalister, fler än i något annat land i världen.

På lördag ordnar Union of European Turkish Democrats (UETD) ett panelsamtal på Bredängsskolan där bland annat Cem Küçük, som beskrivs som en nära medarbetare till president Erdogan, ska delta.

Kurdo Baksi (bilden nedan) är chefredaktör för Svartvitt och har bland annat vunnit Olof Palmepriset. I ett mejl till Journalisten beskriver han Küçük som ”Journalistjägare” som inte skyr några medel när det kommer till att kväsa regeringskritiken mot Erdogan och hans parti.

”Kücük bestämmer, i symbios med det turkiska rättsväsendet, vilka journalister som ska gripas, häktas, och så småningom dömas till fängelse. Därmed är han mannen som förvandlat Turkiet till världens största fängelse för journalister”, menar Kurdo Baksi.

Abdullah Bozkurt, har arbetat över 20 år som journalist i Turkiet, men lever i dag i exil i Stockholm. Vi har tidigare skrivit om hans historia här. Abdullah menar att UETD är en del av regeringens propagandamaskin, som nu på ett nytt sätt börjat leta sig utanför landets gränser för att sprida sin propaganda om det som händer i Turkiet.

– Den här personen (Cem Küçük red.anm) står väldigt nära Erdogan och har tidigare bedrivit flera hatkampanjer mot regeringskritiker, säger han till Journalisten.

Att UETD hyr in sig i skolor och stora företag menar Abdullah är en strategi de har för att ”tvätta” sin verksamhet.

– Det är ett klassiskt sätt att arbeta för regeringen, de använde olika fronter för att gömma vem som är bakom en sådan här kampanj. Jag har sett liknande propaganda-strategier i andra länder som USA, Österrike och Tyskland tidigare. Regeringen vill sprida sin bild och med den här typen av resor vill de exportera hatet, säger han och fortsätter.

– Det är sorgligt att skattepengar går till spillo för att tillhandahålla sådana här möten. Jag tror inte så många skulle tycka det här är okej om de visste vad som pågick, säger Abdullah.

Murat Kuseyri, är svensk-turkisk journalist och berättar att UETD sedan länge börjat etablera sig i Sverige.

– UETD bildades för några år sedan här i Stockholm och brukar ha sådana aktiviteter. De är öppna med att de jobbar för AKP-partiet och Erdogan och är i dag aktiva i hela Europa, säger han till Journalisten.

Abdullah Bozkurt beskriver sig inte som rädd, men däremot oroad. Trots att han lyckades fly landet när Erdogan började slå ned hårdare mot medier och journalister, så får han fortfarande hot dagligen via sociala medier.

– Det här kommer skapa problem inom den turkiska communityn i Sverige, menar han.  

Terhi Bisander är rektor för Bredängsskolan. Hon menar att de inte har något att göra med ”den här bokningen”.  

– Det här har ingeting med skolan att göra, de har bara hyrt lokalen och jag vet inte vem. Du får ringa vår vaktmästare och kolla vem som bokat lokalen. Jag sitter i ett möte så nu måste jag gå, säger hon när Journalisten ringer upp.

Trots flera kontakter med Utbildningsförvaltningen i Stockholm vill de inte svara på frågor om UETDs möte i Bredängsskolans lokaler, utan hänvisar oss tillbaka till rektorn.

Fler avsnitt
Fler videos