Gå direkt till textinnehållet

Bra dag för försvaret

Försvaret lyckades bra i dagens förhandlingar i Addis Abeba. Diskussionen med åklagare och domare handlade mest om detaljer, och åtalspunkterna om terrorism berördes knappt. Förhandlingarna återupptas i morgon, onsdag klockan 07.30 svensk tid.

Försvaret vädrar morgonluft efter en dag då rättegångens fokus hamnat på journalistiska vinklar om vad svenskarna skulle skriva om i Etiopien snarare än anklagelser för terrorbrott.

– Man kan inte vara annat än nöjd som försvarare när frågorna från åklagare och domare nästan inte alls handlat om åtalet, säger Martin och Johans svenska advokat Thomas Olsson direkt efter han kommit ut ur rättegången.

Han menar att större delen av vittnesutfrågningarna kom att cirkulera kring deras story, och framförallt om Lundin Oil. Flera detaljer i det sammanhanget diskuterades under lång tid.

Efter att åklagarsidan för några veckor sedan lagt fram sin bevisning mot de två svenskarna var det i dag försvarets tur att presentera sin version av vad som hänt. Efter mycket teknikstrul med det nyinförskaffade ljudsystemet i domstolen inleddes rättegången en timme efter utsatt tid.

Rättssalen var återigen fullsatt och flera fick vända i dörren. Det skulle dock visa sig att många var anhöriga till ett tjugotal etiopier, åtalade i helt andra fall som avhandlades efter lunch. Därefter var salen halvfull. Det syntes inte till många internationella diplomater och få utländska journalister var där.

De två svenskarna fick gott om tid att ge sin version av händelserna. Martin Schibbye började med att lämna en halvtimmeslång berättelse. Han förklarade mycket vältaligt om sin bakgrund, sin syn på journalistiskt arbete, hur resan till Etiopien gick till och hur de greps. Därefter vittnade Johan Persson om exakt samma sak. Martin Schibbye talade på engelska, Johan Persson på svenska.

Svenskarna uppgav båda att de rest in i Etiopien illegalt med en chaufför de betalat 2 000 dollar till. Syftet var att möta upp ONLF-gerillan för att därefter intervjua ONLFs ledning om oljebolaget Lundin Oils kopplingar och verkningar i Ogaden-provinsen.

I dag fanns en svensk tolk på plats, som översatte samtliga konversationer till den publik som till hälften bestod av svenskar. Däremot skedde samtliga repliker mellan domarna, försvarare och åklagarsidan på Amhariska utan tolk. Thomas Olsson tyckte däremot att domstolen varit formellt korrekt.

Efter att rättegångens återupptogs efter lunchavbrott avhandlades först etiopiska fångar i över en timme. Därefter hördes försvarets första vittne: Mattias Göransson, chefredaktör på magasinet Filter, som var beställare av Johan Perssons och Martin Schibbyes reportage från Ogaden.

Göransson förhördes i nästan en timme och frågorna cirkulerade nästan uteslutande kring vad svenskarna skulle skriva själva reportaget om. Många frågor handlade explicit om Lundin Oil och dess intressen i Etiopien. Samma sak skedde senare med vittnet Magnus Laupa, som arbetat med Johan Persson i fyra år och Martin Scibbye i ett år.

Efter Göranssons vittnesmål gjorde Johan Persson tumme upp mot honom.

Efter en väldigt långdragen dag är såväl advokat Thomas Olsson som ambassadör Jens Odlander nöjd med dagen.

-Vi kan konstatera att vi litar på försvaret, och tror att det kommer att hålla, säger Jens Odlander.

                                                                                       Mattias Lövkvist
                                                                                       Martin Edström

Fler avsnitt
Fler videos