Bornholms kommun portar alla journalister

2 juli, 2021

Inför kommunvalet i Bornholm förbjuds journalister i alla kommunala byggnader, och kommunanställda får inte uttala sig i medier – i tre månader. ”Ett demokratiskt problem”, anser Tine Johansen (bilden), ordförande i danska Journalistförbundet.

Bornholms kommun har beslutat att införa en ”spärrtid” om tre månader inför kommunvalet i november. Under dessa tre månader ”skruvas öppenheten i kommunen ned”, uppger Bornholms kommun i ett pressmeddelande.

Medier kommer inte att få tillgång till kommunala byggnader och institutioner och endast kommundirektören får uttala sig å kommunens vägnar mellan den 16 augusti och valdagen den 16 november. Även politikers och övriga medborgares tillgång till kommunbyggnader och till enskilda tjänstemän begränsas. Däremot har kommunanställda rätt att uttala sig i medier utanför arbetstid.

Beslutet har väckt kritik bland journalister, politiker och forskare, rapporterar danska Journalisten.

”Under en tidsperiod då medierna har ett extremt viktigt uppdrag, att upplysa medborgarna om närdemokratin, blir de avskurna från att bevaka det som sker. Det är ett stort demokratiskt problem”, säger danska Journalistförbundets ordförande Tine Johansen till tidningen.

Spärrtider före val syftar till att förhindra att det uppstår tvivel kring de danska kommunernas partineutralitet, men brukar inte omfatta medier, och brukar vara i cirka två veckor före valdagen.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies