Gå direkt till textinnehållet

Bonnierchefen försvarar frilansavtalet

Det ligger i frilansarnas intresse att Bonnier Tidskrifter kan fortsätta att utveckla befintliga och nya affärer. Det är budskapet från förlagschefen Åsa Rydgren, som försvarar det kritiserade frilansavtalet.

Journalisten berättade igår om det nya frilansavtal som Bonnier Tidskrifter börjat skicka ut till sina frilansmedarbetare. Journalistförbundets ordförande Olle Wilöf kallade det ”ett riktigt superdåligt avtal” och ”ett extremfall bland fulavtalen”.

Åsa Rydgren, förlagschef på BT, har bara haft möjlighet att svara på frågor per mejl. Hon försvarar avtalet och tror inte att BT kommer att förlora duktiga frilansar som inte vill ställa upp på avtalsvillkoren:

– Jag ser en mycket större risk att vi tappar ännu flera om vi inte gör detta nu, skriver Rydgren.

Annons Annons

Journalistförbundets jurist är mycket kritisk till innehållet, bland annat till att BT får exklusiv och obegränsad publiceringsrätt samt att avtalet ska gälla retroaktivt utan ersättning för redan sålda texter/bilder. Hur vill du bemöta kritiken?
– Vi begär inte att våra frilansar ska jobba en enda sekund mera än de gör i dag.  Men det är helt avgörande för oss att kunna skapa nya intäkter av det vi tillsammans med frilansarna redan gör, med tanke på de utmaningar hela branschen står mitt i.

– Det är även i deras intresse att vi kan fortsätta att utveckla både befintliga och nya affärer. Det bevarar och skapar nya arbetstillfällen för alla. Kanske önskar vissa att saker och ting ska fortsätta som det alltid gjort, men så fungerar ju inte världen.

Kommer ni att höja arvodena per jobb för frilansar som skriver under? I och med att ni vill ha exklusiv och obegränsad publiceringsrätt.
– Detta är ett ramavtal, som enbart reglerar rättighetsbiten. Arvodena kommer att förhandlas per jobb/per gång, precis som vanligt.

– Vi har inga tankar på att göra några generella ändringar av priserna åt något håll.

Vad händer med frilansar som inte skriver på?
– Avtalet är fullständigt frivilligt, och vi kommer naturligtvis att i förlängningen prioritera att arbeta med dem som ingår avtal med oss.

Fler avsnitt
Fler videos