Gå direkt till textinnehållet

Bonniers frilansavtal sågas av SJF-jurist

”Riktigt superdåligt. Man borde faktiskt skämmas för att gå ut med det här.” Journalistförbundets jurist skräder inte orden om det avtal som Bonnier Tidskrifter (BT) i dag skickat ut till frilansmedarbetare.

Avtalet som har mejlats ut till Bonnierfrilansar i dag innebär bland annat:

  • Den frilans som säljer redaktionellt material till BT ger BT ensamrätten till materialet. Frilansen kan alltså inte sälja materialet vidare efter den första publiceringen.
  • Förlaget får använda det fritt i alla sina digitala och analoga medier. Det får fritt publicera och bearbeta materialet ”ett obegränsat antal gånger och utan begränsning i tid, geografiskt eller i omfattning” samt använda det i marknadsföring.
  • Om BT säljer materialet vidare får frilansen 10 procent av grundarvodet per avtal om upplåtelse eller överlåtelse.
  • Avtalet gäller även retroaktivt för allt material som frilansen tidigare sålt till BT.

Olle Wilöf på Journalistförbundet:

– Ett riktigt superdåligt avtal. Ett extremfall bland fulavtalen, skulle man kunna säga.

Annons Annons

Han har sett tidigare versioner av avtalet, som nått grupper av frilansar under förra året. (Journalisten har skrivit om det bland annat här och här.)

– Man har varit inne och pillat i det, men i huvudsak är det här samma avtal.

Bland de sämsta delarna är att det slår till mot gammalt material, menar Wilöf.

– Säg att du har sålt 100 jobb åt Bonnier Tidskrifter genom åren. De får du nu ingen som helst ersättning bakåt för när förlaget nu får ta över rättigheterna. Det finns en extrem absurditet i det då den enda ersättningen du får för gamla jobb är den ersättning du får för nya jobb, Det vill säga 10 procent på ett nytt jobb innebär att 100 gamla jobb kan säljas utan någon som helst ersättning.

I ett brev som följer med avtalet uppmanar förlagsredaktörerna Åsa Rydgren och Daniel Frodin frilansar att skriva under senast den 5 februari.

BT skriver också att de frilansar som undertecknar avtalet kommer att ”prioriteras för nya uppdrag”.

Bakgrunden till att förlaget vill skriva nya frilansavtal är enligt förlaget att ett ökat antal distributionskanaler ställer nya krav på avtalen och att man vill förenkla administrationen. Men också den satsning på innehållsproduktion som görs inom och utanför Bonnierkoncernen, med det nya affärsområdet BT Content. BT Content levererar bland annat material till Aftonbladets bilagor.

Journalisten söker BTs förlagsredaktörer.

Fler avsnitt
Fler videos