Karin Frick leder kvällens direktsändning i Kanal 5. FOTO: Magnus Selander

Karin Frick: ”Blir inte större än så här”

13 november, 2017

Samtal med Discoverys sportprofil Karin Frick leder direktsändningen från ödesmatchen Italien-Sverige ikväll.

Det är tre år sedan Karin Frick värvades till Discovery Networks Sweden (Kanal 5, Kanal 9 och Eurosport) från TV4. Ikväll programleder hon Kanal 5s direktsändning från matchen Italien-Sverige, som avgör om Sveriges herrfotbollslag går vidare till VM 2018.

Karin Frick är på plats i Milano sedan igår kväll, tillsammans med ett trettiotal medarbetare.
– Vi är väldigt många den här gången. Vi gör en lång sändning från klockan 16 till halv tolv inatt, först från torget Piazza del Duomo och sedan från arenan San Siro från klockan 19, berättar hon på telefon.

Hur förbereder ni er?
– Vi har varit ute på och spelat in lite saker till den tidiga sändningen. Nu sitter alla och förbereder sig på sitt håll. Det gäller att äta bra och vara förberedd på att vad som helst kan hända ikväll: att Sverige går till VM eller inte, det kan bli förlängning, straffar... Det är väldigt häftigt på det sättet. Det blir nästan inte större än så här.

Vilka är utmaningarna för dig som programledare?
– Som alltid, att göra en så bra sändning som möjligt, att allt flyter på. Utmaningen är också att man inte har en aning om utgången, det gäller att vara beredd på alla scenarier.

Hur engagerad blir du själv?
– Med det anslaget går det inte att inte bli engagerad, till skillnad från om det är ett klubblag som spelar. Här blir det att man lever sig in, även inte särskilt fotbollsintresserade tittare där hemma tittar säkert. Det är en utmaning i sändning också, att inte ryckas med för mycket utan hålla en professionell nivå. Man får inte bli supporter. Men det är fantastiskt att få jobba med något man älskar så mycket.

Hur tror du att det går, om du måste gissa?
– Jag vill ju gärna tro att Sverige ska ta sig till VM. Det känns som att möjligheten finns. Så vad sägs om 1-0 till Italien efter full tid, vi får förlängning och att Sverige vinner i förlängningen?

Hur är stämningen på plats i Milano?
– Man ser lite svenska fans här och där, men inte så jättemycket ändå. Jag tror att 1 500 biljetter är sålda till svenska supportrar. Men det är 70 000 som tas in på arenan ikväll och en enorm press på Italien. Det har inte missat VM på 60 år och kan göra det nu.

Hur många tittare räknar ni med?
– Man kan jämföra med när Sverige spelade play off mot Danmark 2015 och gick till EM, då hade vi ungefär två miljoner tittare. Beroende på hur matchen utvecklar sig är det inte omöjligt att vi får det ikväll igen.

Hur känns två miljoner tittare?
– Precis som spelarna säger att det är de här matcherna man spelar fotboll för, lever för, så är det de här sändningarna man vill göra. Det är bara roligt.

Taggar: Fotbolls-VM
Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies