Gå direkt till textinnehållet

Bildt tog upp fängslade journalisternas fall

Utrikesminister Carl Bildt har träffat Etiopiens premiärminister Meles Zenawi och diskuterat de fängslade journalisterna Martin Schibbyes och Johan Perssons fall. "Jag hoppas vi har lyft undan ett antal stenar", säger han till SVT.

Carl Bildt befinner sig i Etiopien i tre dagar för att delta vid World Economic Forum i Addis Abeba. Under en paus på torsdagen mötte han Etiopiens utrikesminister och tog upp frågan om de dömda journalisterna, som Sverige har krävt ska släppas.

"Det handlar om förståelse för den svenska sidan. De visar förståelse för de svenska ståndpunkterna", sade han till SVT.se.

Men några nya besked om vad som ska hända framöver ville han inte ge: "Frågan är inte löst förrän den är löst. Bollen är på den etiopiska sidan".

Annons Annons

Frilansjournalisterna Martin Schibbye och Johan Persson dömdes i december till elva års fängelse för understödjande av terrorism och för att ha tagit sig in i Etiopien illegalt. De valde att inte överklaga domen för att i stället söka nåd.

På söndag reser Johan Perssons pappa och mamma till Etiopien tillsammans med Martin Schibbyes fru Linnea. Kjell Persson, pappa till Johan, säger till Expressen.se att han kände till att Carl Bildt skulle träffa den etiopiske premiärministern: "Vi har haft kontakt till och från under hela våren, sedan domen. Vi är insatta i vad som händer, så det känns bra".

 

Fler avsnitt
Fler videos