Gå direkt till textinnehållet

Bildpubliceringar kan ge fängelse

Den brittiska åklagaren Dominic Grieve kommer att inleda förundersökningar mot personer som har lagt upp bilder på en mördare på nätet. Ett flertal personer riskerar böter eller fängelse för fotografierna.

De nytagna bilderna som publicerades online den 14 februari föreställer James Bulgers mördare, 30-årige Jon Venables. Nu hotar åklagaren Dominic Grieve att inleda förundersökning mot de personer som har lagt upp bilderna. Flera personer riskerar nu böter eller till och med fängelse för att ha publicerat de förbjudna bilderna.

Mordet på James Bulger inträffade för 20 år sedan och fick enorm uppmärksamhet i Storbritannien, bland annat mot bakgrund av offrets och förövarnas ålder. James Bulger var två år och hans två kidnappare och mördare Jon Venables och Robert Thompson var bara tio år gamla. I Storbritannien piskades ett starkt hat upp mot de två pojkarna, som också fick motta många dödshot.

Venables och Thompson fick skyddad identitet efter att de släppts från fängelse och en domstol har förbjudit publicering av aktuella bilder på dem, samt information som gör att de kan identifieras eller spåras. Orsaken är att de fortfarande lever under dödshot.

Domstolen har också förbjudit publicering av påståenden om att bilder föreställer de två männen, även om de faktiskt inte föreställer dem, i syfte att skydda helt oskyldiga från att misstas för Venables och Thompson.

”Det här fallet visar på de stora utmaningar som online medier står inför. Det är hart när omöjligt att i internetåldern upprätthålla sådana här domstolsbeslut”, säger juristen Chris Hutchins säger till The Guardian.

Fler avsnitt
Fler videos