Gå direkt till textinnehållet

Besparing på danska Journalisten

Danska Journalistförbundets styrelse föreslår att utgivningen av danska Journalisten minskas med vart fjärde nummer. Syftet är att spara pengar.

Danska Journalisten utkommer med 20 nummer per år. Danska Journalistförbundets styrelse föreslår nu att antalet minskas till 15. Beslut kommer att fattas på torsdag.

Syftet är att spara cirka 400 000 danska kronor i tryckning och distribution. 250 000 kronor ska enligt förslaget investeras i onlineproduktion, bland annat för läsplatta. Resurserna som frigörs ska användas för en satsning på  tidningens nyhetssajt. Någon minskning av personalstyrkan är inte aktuell.

”Vi tror liksom övriga medievärlden att det finns mycket goda möjligheter för journalistiken på nätet och därför uppmanar vi till ett ökat nyhetstryck på Journalisten.dk. Jag anser att vi har ett mycket starkt varumärke i den sajten, som är nyhetsledande i mediebranschen”, säger styrelseledamoten Lars Werge till Journalisten.dk.

Danska Journalistens chefredaktör Øjvind Hesselager säger att han tror att fördelen med förslaget är, bortsett från ekonomin, att man får mer tid till att göra grundlig journalistik.

– Dessutom kan vi frigöra resurser för att höja kvaliteten online. Men det kan bli svårt att med de resurser vi har höja kvaliteten på både magasinet och nätet, säger Øjvind Hesselager.

Nackdelarna med förslaget är uppenbara.

– Vi har fler läsare av papperet än online. Printutgåvan av Journalisten är Danska Journalistförbundets primära kontakt med medlemmarna och det finns en risk för att de blir missnöjda om utgivningstakten minskar.

Han ser också ett problem med att få över läsarna från papperet till nätet, som är förbundets ambition vad gäller nyheterna.

– Jag tror att det kommer att ta lång tid att flytta läsarna till online. Mycket tyder på att den tryckta utgåvan av Journalisten är ett slags oas för många medlemmar. De trivs med att slippa all elektronik som utgör en del av den stressiga vardagen, tror jag. De sjunker ned i soffan med tidningen och det är acceptabelt att sitta med familjen och läsa sin facktidning – på papper. Läsplattor och smartphones är inte på samma sätt accepterat som avslappning. Det är arbete. Dessa läsvanor blir den största utmaningen för oss, om förslaget antas, säger Øjvind Hesselager till Journalisten.

 

 

Fler avsnitt
Fler videos