Gå direkt till textinnehållet

Bemanningsanställda vill ha enhetliga villkor

Journalister på bemanningsföretaget Kompetens i Skåne (KiS) lyder i dag under de villkor som gäller på respektive arbetsplats. ”Ett virrvarr av lokala villkor”, säger journalistklubbens ordförande Daniel Persson. Nu ska frågan upp till förhandling.

Ersättning för att använda egen bil, möjligheten att åka taxi till jobbet, arbetsledartillägg. Tre exempel där villkoren kan variera från dag till dag för de KiS-anställda journalisterna, beroende på vilken arbetsplats de för tillfället jobbar på.

– Vi lyder under ett virrvarr av lokala villkor. Det är lite lotteri som styr om man får hoppa in på ena eller andra tidningen, säger Daniel Persson.

Han konstaterar att de lokala klubbarna på Skånetidningarna är angelägna om att de bemanningsanställda ska ha samma villkor som anställda.

– Vi måste välja vilket ben man ska stå på. Det beror lite på vad som läggs i vågskålarna, men jag tror att det är jätteviktigt att vi har en egen identitet med egna villkor, så vi vet vad som gäller.

Nu i veckan ska frågan upp till förhandling. Klubben vill också diskutera vilka arbetsuppgifter en KiS-anställd ska kunna utföra. När TV4 nyligen blev kund på KiS frågade klubben arbetsgivaren om det innebar att journalisterna nu även ska kunna göra TV, och fick svaret ja.

– Arbetsgivaren menar att situationen inte kommer att uppstå att någon som inte kan göra TV blir av med sin garantilön, men har inte velat slå fast i ett lokalt avtal att så inte kommer ske, säger Daniel Persson.

Klubben ser en vinst i att begränsa vilka uppgifter var och en har: anställda ska kunna veta vad som förväntas av dem och vilken nisch man har.

– Risken är annars att det ställs på sin spets varje gång ett uppdrag eller kontrakt går ut. Vi tror att det skulle skapa stor trygghet att veta ungefär vad man ska göra härnäst. Givetvis ska det vara möjligt att genomföra för företaget också, de behöver ju flexibla anställda. Vår ambition är att hitta en mellanväg så att man inte ska behöva ha sju arbetsplatser på ett år, säger Daniel Persson.

Kompetens i Skåne ingår i Bonnierägda SDS-koncernen och bemannar samtliga visstidsanställningar på koncernens tidningar Sydsvenskan, Kristianstadsbladet, Trelleborgs Allehanda, Ystads Allehanda och City Malmö-Lund. KiS har också avtal med medieföretag utanför SDS-koncernen, bland andra Helsingborgs Dagblad och TV4. 

Fler avsnitt
Fler videos