Gå direkt till textinnehållet

Be USA om hjälp, Bildt

Om Carl Bildt och UD inte kan få loss fängslade Johan Persson och Martin Schibbye måste man dra i alla internationella trådar man har. Ett sätt är att be USA om hjälp, menar kollegor till journalisterna i ett upprop.- Tiden rinner iväg, vi är jätteoroliga, säger Magnus Laupa på bildbyrån Kontinent. 

Journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson är åtalade för terrorbrott i Etiopien och riskerar långa fängelsestraff. Rättegången är planerad att börja 18 oktober.

I dag publicerar vänner och kollegor till dem tillsammans med Reportrar utan gränser ett upprop där de uppmanar regeringen och UD att ta till alla medel för att få dem fria innan rättegången inleds.

"Vi vet är att det sannolikt är för sent att agera när rättegången väl har inletts. Liknande exempel visar att ingen domare kan eller vågar gå emot det åtal som väckts. När domen sedan fallit är det naturligtvis ännu svårare för regimen att backa.

Det som kan göras, måste därför göras NU", skriver de i uppropet som skickats till samtliga svenska riksdagsledamöter.

– Alla måste inse hur otroligt allvarlig situationen är. Vi kan inte längre gå och hoppas att UD gör allt. Vi måste få svar om de sätter högsta prioritet på att få loss Johan och Martin. Om UD inte klarar av att få loss dem måste de gå vidare till EU-nivå, säger Magnus Laupa på Kontinent.

En annan väg att gå är att be Hillary Clinton och USA om en gentjänst, menar de: Carl Bildt har tidigare hjälpt till att få loss amerikanska journalister som suttit fängslade i Nordkorea.

– Det finns exempel på amerikanske journalister som försökt belysa samma ämne, och blivit gripna tillsammans med rebellgrupper. Där har diplomatin varit effektiv, de har blivit släppta på bara några dagar, säger Magnus Laupa.

Tidigt efter fängslandet kom uppgifter om att svenskarna hade det relativt bra i det etiopiska häktet. Men sedan en tid tillbaka befinner de sig i Kalityfängelset i Addis Abeba, där förhållandena är betydligt svårare.

– De har inte ens sängar. De sover på stenbetonggolv i ett klimat där det kan bli väldigt varmt på dagarna och kallt på nätterna. Mer än så vet vi inte om hur de har det just nu, säger Magnus Laupa.

Han betonar igen det som Journalistförbundet, Reportrar utan gränser och andra sagt: det rör sig om två seriösa journalister som var på uppdrag när de greps den 1 juli.

– Jag har jobbat väldigt nära Johan i tre år. Han är en oerhört bra människa, och väldigt duktig. Han berättar om vardagslivet för människor, men det blir lätt storpolitik av det. Som när han skrev om hur ett gruvföretag tvångsförflyttade ett helt folk i norra Indien och det visade sig att både svenska och norska staten hade aktier i företaget, säger Magnus Laupa.

Spekulationerna om att Carl Bildt genom sina kopplingar till Lundin Oil – i vars spår Schibbye och Persson reste – skulle påverka hans engagemang i fallet, är inte centrala nu, säger Magnus Laupa:

– Nu är det viktigaste att göra allt för att de ska komma hem. Vi hoppas att Carl Bildt ska göra allt han kan och dra i alla kontakter han har.

Fler avsnitt
Fler videos