Gå direkt till textinnehållet

BBC klimatsäkrar alla program

I april ska alla program som sänds från BBC vara miljöcertifierade. SVT ser lösningen som "intressant".

BBC kommer snart att kräva att samtliga program använder sig av ”Albert Carbon Calculator”, ett certifieringsprogram framtaget för film och TV. Där ingår bland annat ett online-verktyg som hjälper produktionsteam att mäta sina utsläpp av växthusgaser, skriver Aktuell Hållbarhet.

Mer än 2 000 användare på 300 företag och 63 program har redan blivit certifierade med hjälp av Albert. Detta innebär bland annat att man tillsatt en person i produktionsteamet som ansvarar för hållbarhetsfrågor, att man använder sig av hållbara produktionstekniker och att man lyckats minska sina koldioxidutsläpp i förhållande till vad som räknas som standard i branschen.

På SVT beräknar man idag inte utsläpp för enskilda produktioner utan totalt sett. Johan Hartman ansvarar för klimatberäkningar och uppföljning på SVT.

”Det BBC gör låter intressant men då är det ju viktigt att man vet vad man mäter emot. Om man har en serie som är återkommande så kan man ju mäta minskade utsläpp eftersom man har ett nollvärde men om man gör ett enskilt program blir det svårare”, säger han till Aktuell Hållbarhet.

Fler avsnitt
Fler videos