Gå direkt till textinnehållet

Attacken i Kabul var riktad mot journalister

Nio journalister dödades av en självmordsbombare i Kabul i måndags, ytterligare en sköts ihjäl nära den pakistanska gränsen samma dag.

Nio journalister dödades på måndagsmorgonen när de bevakade den första av två självmordsbomber i Kabul. Den första självmordsbombaren sprängde sig nära Natohögkvarteret och den amerikanska ambassaden, den andra slog till 20 minuter senare. Mannen var förklädd till journalist och bar kamera och ställde sig bland journalister som samlats på platsen för att rapportera om den första attacken. IS har tagit på sig attackerna som dödade totalt 25 personer, rapporterar AP och The Guardian.

AFP-fotografen Shah Marai, Yar Mohammad Tokhi från Tolo News samt tre journalister från Radio Free Europe/Radio Liberty, Maharram Durrani, Abadullah Hananzai och Sabawoon Kakar, dog i attacken. Två TV-team från 1TV respektive Mashal TV dödades också: Ghazi Rasuli och Nawruz Ali Rajabi samt Salim Talash och Ali Salimi. Det rapporterar The Guardian.

BBCs reporter Ahmad Shah, sköts på måndagen ihjäl nära den pakistanska gränsen. Reportrar utan gränser och Committee to Protect Journalists (CPJ) uppger att måndagen var den dödligaste dagen för journalister i Afghanistan sedan talibanregimens fall 2001.

Annons Annons

”Vi hyllar det otroliga modet hos dessa journalister, men noterar cynismen och grymheten hos en självmordsbombare som låtsas vara journalist i syfte att attackera journalister”, säger Steven Butler, CPJ, i en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos