Gå direkt till textinnehållet

Åtalen mot Schibbye och Persson fördöms internationellt

Internationella Journalistfederationen (IFJ) kräver att åtalen mot Martin Schibbye och Johan Persson läggs ned och att de försätts på fri fot och tillåts åka hem till Sverige.

Såväl den Internationella Journalistfederationen (IFJ), den Europeiska Journalistfederationen (EFJ) som den internationella organisationen Committe to Protect Journalists (CPJ) har nu fördömt terroråtalen mot de två svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson som sitter fängslade i Etiopien.

IFJ kräver samtidigt att två etiopiska journalister som fängslades i juni, Woubshet Taye och Reeyout Alemu, släpps fria.

– Dessa upprörande anklagelser är designade för att skrämma journalister som vill arbeta oberoende i Etiopien. Det finns ingen pressfrihet när medier nekas tillgång till oberoende information. Vi uppmanar myndigheterna att lägga ned åtalen och försätta alla våra kolleger på fri fot, säger Gabriel Baglo, chef för IFJs Afrikakontor.

Schibbye och Persson greps den 27 juni i provinsen Ogaden i Etiopien och har medgivit att de tagit sig in i landet olagligt. De åtalades i början av september för stöd till terrorism och deltagande i terrorism.

– De är helt uppenbart inte terrorister, utan journalister som har rest till en plats från vilken mycket lite information når omvärlden, för att utöva sitt yrke. De utgör inget hot mot allmänheten eller ordningen i landet och de borde omedelbart bli frisläppta så att de kan återvända hem till sina familjer och kolleger, säger Arne König, ordförande i EFJ.

Fler avsnitt
Fler videos