Gå direkt till textinnehållet

Åtal för bok om journalistmord

Den undersökande journalisten och författaren Nedim Sener står i Turkiet åtalad i tre olika brottmål för sin bok om mordet på den turkiske journalisten Hrant Dink.

Sener riskerar 32 års fängelse om han döms skyldig i alla tre målen. En rättsprocess har redan dragits i gång och en ny börjar i dag.

Åtalet gäller innehållet i boken The Dink Murder and the Intelligence Lies, där Sener beskriver underrättelsetjänstens  misslyckanden i samband med mordet på den turk-armeniske journalisten Hrant Dink 2007.

I det första åtalet  riskerar Sener åtta års fängelse för  att "ha förolämpat en statlig tjänsteman", "kränkt sekretessen vid privat korrespondens" och "försökt påverka utfallet i rättegången". Åtalet är i första hand kopplat till antydningar i boken om att Ali Fuat Yilmazer, chefen för underrättelsetjänstens polissektion, inte förde vidare information om hot mot Dink till sina överordnade och i och med det frångick den normala rutinen.

Annons Annons

Reportrar utan gränser protesterar i ett uttalande om åtalen:

"Anklagelserna mot Nedim Sener kommer att framstå som förhastade och orättfärdiga tills rättsväsendet har klarlagt omständigheterna kring mordet på Hrant Dink. Såväl regeringens som polisens roll i mordet måste utredas ordentligt. Dessutom kräver vi att åtalet mot Sener läggs ner. Han ville bara att straffriheten i det tre år gamla Dinkfallet skulle få ett slut."

Fler avsnitt
Fler videos