Gå direkt till textinnehållet

Aron Flam frias av tingsrätten

Patent- och marknadsdomstolen i Stockholms tingsrätt friar Aron Flam i målet om upphovsrättsintrång.

Åtalet mot Aron Flam gällde brott mot upphovsrätten för omslaget på hans bok Det här är en svensk tiger. I Aron Flams parodiska version av Bertil Almqvists kända bild ”En svensk tiger” blinkar den svenska tigern med ett öga, har en armbindel med ett hakkors och gör Hitlerhälsningen med ena frambenet.

Domstolen bedömer inte att Aron Flams tiger inte utgör ett sådant nytt och självständigt verk som avses i fjärde paragrafen i Upphovsrättslagen, och som skulle göra att han inte begår intrång i Almqvists upphovsrätt.

Domstolen har därefter gått över till att pröva om Flams användning av En svensk tiger faller under det så kallade parodiundantaget, en princip som i svensk rätt har utvecklats i domstolspraxis med stöd av framför allt EU-rätten och som innebär att det kan vara tillåtet att använda andras skyddade verk om det till exempel sker i ett förlöjligande syfte och på ett sätt som märkbart skiljer sig från originalverket.

Annons Annons

Domstolen finner att Aron Flams användning av tigern faller under parodiundantaget.

Enligt domstolens bedömning är parodiska udden i Aron Flams bearbetning av Bertil Almqvist bild ”En svensk tiger” inte riktad mot originalverket i första hand, utan snarare mot den symbolik som En svensk tiger har fått över tid.

Samtliga yrkanden om ersättning från målsäganden – Beredskapsmuseet samt en av Bertil Almqvists döttrar – avslås av domstolen.

 

Fler avsnitt
Fler videos