Gå direkt till textinnehållet

”Årets bild-priserna känns som en kickstart för mig”

Vanni Jung Ståhle, 25, student på Biskops Arnö Nordens fotoskola, utsågs till Årets rookie när Pressfotografernas klubbs tävling Årets bild avgjordes härom dagen. Hon tog också hem två andra priser.

För Vanni Jung Ståhle, som just nu praktiserar på Dagens Nyheter,  kom priserna i Årets bild lägligt. Senare i vår tar hon examen från fotoskolan.

– Det känns som en kickstart, säger hon. Jag har ju inte utbildat mig till något lätt yrke precis, så att jag vunnit i tävlingen är jättebra för mig. Det är Supernice!

Förutom Årets rookie fick Vanni Jung Ståhle andra pris i serien Årets vardagsliv Sverige, med en bild från sista dansen på Folkets hus i Blomstermåla och tredje pris i kategorin Årets porträttserie, med en ung brud, som skildrade de unga som valt att stanna kvar i byn.

Annons Annons

– Alla bilderna härrör från ett projekt jag arbetat med under en längre tid. Det började med att vi på skolan skulle göra ett jobb om en person vi inte kände. Jag började dra i kontakter jag hade i Blomstermåla, den ort jag kommer ifrån. Jag har någon slags kärlek till den orten, men när jag var yngre ville jag bara flytta därifrån.

Vanni Jung Ståhle började hänga med de invånare som bodde kvar och försökte lära känna dem. När hon gjorde sitt examensprov tillbringade hon två månader i byn.

– Jag kommer nog att fortsätta plåta där. Jag har byggt upp en ganska stor bildbank nu, så kanske kan det bli en fotobok. Det är ganska bra att ha ett pågående projekt som man kan återvända till ibland. Och jag kan bo hos min pappa som fortfarande bor där.

Fler avsnitt
Fler videos