Gå direkt till textinnehållet

Arbetsvillkoren för grävare ska kartläggas

Journalistförbundet, Stockholms universitet, och Grävfonden genomför tillsammans en stor studie av arbetsvillkoren för den grävande journalistiken i Sverige.

Studien ska särskilt fokusera på effekterna av digitaliseringen för den grävande journalistiken.

– Vi tror att journalister vill bidra till den första svenska kartläggningen av arbetsvillkoren för den granskande journalistiken i dag. Sällan har den frågan varit mer angelägen, säger Kerstin Brunnberg ordförande Stiftelsen Grävfonden, i en kommentar.

– Det är viktigt att vi kan förstå vilka faktorer som påverkar hur det granskande uppdraget utförs – eller uteblir. Det är viktigt att även de som inte gräver just nu svarar, säger Ester Pollack professor vid Institutionen för mediestudier vid Stockholms Universitet.

Annons Annons

Resultatet av enkäten ska presenteras i en rapport om arbetsvillkoren för journalister och hur de arbetar med det granskande uppdraget. Studien genomförs under mars i form av en mejlenkät utsänd av Stiftelsen Grävfonden i samarbete med Journalistförbundet och Institutionen för mediestudier.

– För att klara av det viktiga samhällsuppdraget att granska makten är arbetsvillkoren för journalisterna centrala, både för journalisternas möjligheter och kvalitén på arbetet. Därför tycker vi att det är viktigt att genomföra studien bland våra medlemmar. Vi hoppas att många ska vilja delta, säger Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet.

Fler avsnitt
Fler videos