Gå direkt till textinnehållet

Anwar Hossain nekas göra praktik i Norge

Det blir ingen praktik på tidningen LO-Aktuellt i Norge för Anwar Hossain. Anledningen är att han inte har uppehållstillstånd i Sverige. Han hotas nu av utvisning till Bangladesh. (Foto: Tomas Ohlsson)

Anwar Hossain fick för några månader sedan nej på sin överklagan till Migrationsöverdomstolen om uppehållstillstånd i Sverige. De svenska och norska journalistförbunden ordnade då en praktikplats på LO-Aktuellt i Norge åt honom. Tidningen lämnande in en ansökan om uppehållstillstånd till den norska ambassaden i Stockholm.

Men Utlendingsdirektoratet, norska Migrationsverket, sade nej till hans ansökan. Anledningen är att Anwar Hossain inte har uppehållstillstånd i Sverige.

– Det är tråkigt. Vi hade ordnat en praktikplats åt honom, men då inte alla handlingar är i ordning finns det inget mer vi kan göra, säger Torgny Hasås, journalist på NFF-magasinet och klubbordförande på LO-Media, som ger ut LO-Aktuellt.

I Norge är det möjligt att få uppehållstillstånd för att som praktikant lära sig ett yrke. För att få uppehållstillstånd krävs bevis från en arbetsgivare som beskriver arbetsuppgifterna, samt att personen har en plats att bo på under tiden som praktiken pågår. En praktikant kan inte resa in i Norge och börja arbeta innan han eller hon fått uppehållstillstånd.

– Det är möjligt för en person från Bangladesh att söka uppehållstillstånd i Norge. Personen måste då söka från det land där han eller hon är medborgare eller ha ett giltigt uppehållstillstånd, säger Jonas Fornmo, ansvarig för arbetstillstånd på Utlendingsdirektoratet.

Det som ställt till ytterligare problem för Anwar Hossain är att Utlendingsdirektoratet förutsätter att praktikanten vill resa tillbaka till hemlandet efter praktiken och då uppehållstillståndet löpt ut, samt att förhållandena i hemlandet är sådant att personen kan återvända.

Osäkerheten inför framtiden har tärt på Anwar Hossain. Stressen gör att han har svårt att sova, och han oroar sig för vad som kommer att hända i framtiden.

– Det är tufft. Jag har inget jobb, inga pengar att köpa mat för, inga pengar att betala hyran för. Mitt liv känns förstört. Men det är det liv jag valt. Jag vet inte längre om jag ska orka med detta, säger Anwar Hossain.

Han har planer på att söka visum till Pakistan, som en form av försäkring om han skulle gripas av svensk polis och skickas tillbaka till Bangladesh.

– Då hoppas jag kunna visa upp mitt visum till Pakistan för att undvika att skickas till Bangladesh.

Anwar Hossain skulle kunna söka en praktikplats i Sverige. Men här är reglerna hårdare. Ansökan om praktik måste gå genom en studentorganisation.

Det går att ansöka om arbetstillstånd i Sverige, även om han fått nej i sin asylansökan. Kravet är att:

  • man haft en anställning i minst sex månader och anställningen varar i ytterligare tolv månader hos samma arbetsgivare.
  •  anställningsvillkoren är i nivå med kollektivavtal.
  • arbetet ska vara i sådan omfattning att lönen ligger på minst 13 000 kronor i månaden.
  • n fackliga organisationer har fått tillfälle att yttra sig.

Enligt de regler som Migrationsverket satt upp kan en person som fått nej på sin asylansökan resa tillbaka till hemlandet och ansöka om arbetstillstånd därifrån. Då tillkommer det ytterligare krav, som att arbetsgivaren ska utannonsera den aktuella tjänsten i minst tio dagar i Sverige och EU. Ett avslag på en ansökan om arbetstillstånd går inte att överklaga och det tidigare beslutet om utvisning gäller.

I Anwar Hossains fall är det inte troligt att han återvänder till Bangladesh för att ansöka om arbetstillstånd eftersom han står åtalad för två mord i hemlandet.

Det är även svårt att åka till tredje land och ansöka om arbetstillstånd. En svensk ambassad är inte skyldig att göra en utredning om arbetstillstånd eller asylansökan då personen inte befinner sig i det land han eller hon kommer ifrån.

Fler avsnitt
Fler videos