Gå direkt till textinnehållet

Anwar fick nej i Migrationsöverdomstolen

Den bangladeshiske journalisten Anwar Hossain fick nej från Migrationsöverdomstolen. - Jag känner mig rädd och hjälplös. Jag är orolig för att jag kommer att åtalas för mord om jag skickas till Bangladesh, säger Anwar Hossain.

I april fick Anwar Hossain besked från Migrationsdomstolen att han inte får uppehållstillstånd i Sverige. Han och hans juridiska ombud begärde då prövningstillstånd till Migrationsöverdomstolen. I dag kom beskedet: Migrationsdomstolen beslut står fast. Anwar Hossain ska utvisas.

– Jag är rädd, orolig och känner mig hjälplös. Jag är orolig för att jag kommer att åtalas för mord om jag skickas tillbaka till Bangladesh, säger Anwar Hossain.

I ett dokument som Anwar Hossain skickade till Migrationsdomstolen står det att han är anklagad för två mord. Migrationsdomstolen tvivlade på dokumentets äkthet och skrev att "falska handlingar är vanligt förekommande i Bangladesh och att sådana handlingar därför anses ha lågt bevisvärde".

Eftersom Migrationsdomstolen inte brydde sig om att undersöka om dokumentet var äkta beslöt sig Anwar Hossain och hans juridiska ombud Simon Andersson att ansöka om prövningstillstånd till Migrationsöverdomstolen.

Det mord som Bangladesh påstår att Anwar Hossain skulle ha begått skedde i januari 2009 och det senare i september samma år. Migrationsdomstolen trodde inte på Anwar Hossain eftersom den anser att han ändrat i sin berättelse. Simon Andersson menade att Migrationsdomstolen inte förstått att det rör sig om två olika mordanklagelser och inte att Anwar Hossain ändrat sin berättelse.

Anwar Hussain befann sig dessutom i Sverige vid båda de tillfällen då morden skulle ha begåtts.

Anwar Hossain fruktar för sitt liv om han tvingas återvända till Bangladesh eftersom han på sin webbsida skrivit om de utomrättsliga avrättningar som begås av paramilitära grupper i Bangladesh: extrajudicialkilling.info.

 

Fler avsnitt
Fler videos