Gå direkt till textinnehållet

Ansvarig utgivare retroaktivt ansvarig

Sydsvenskans ansvarige utgivare Daniel Sandström får stå till svars för en artikel på nätet som lades ut på Sydsvenskans webbplats innan Sandström tillträdde som ansvarig utgivare. Det enligt ett beslut i Malmö tingsrätt. Daniel Sandström tänker överklaga domen. (UPPDATERAD)

I en artikel 2004 skrev Sydsvenskan om en advokat som 2002 dömdes för häleri och som uteslutits av Advokatsamfundets disciplinnämnd. Sydsvenskan nämnde den dömde advokatens namn och artikeln är ännu sökbar via Sydsvenskans hemsida. Det är detta som den före detta advokaten vänder sig mot. Den dömde advokaten har begärt att artikeln ska tas bort eftersom han anser att han förtalas i den.

Daniel Sandström, Sydsvenskans ansvarige utgivare, sade nej till detta.  Daniel Sandström hävdar att han inte kan ansvara för artiklar som publicerats före hans tid som utgivare. Tingsrätten skriver i sin dom att Daniel Sandström var ansvarig utgivare i januari 2009 då advokaten lämnad in stämning.

– Vi kommer att överklaga domen. I grundlagen står det att inget kan införas i tidningen mot min vilja. Men det står inget om att jag har en skyldighet att ta bort något ur ett arkiv, Daniel Sandström.

Annons Annons

En konsekvens om domen står fast är att Daniel Sandström ärver andra utgivares beslut.

– Som ansvarig utgivare står man för de publicistiska beslut man tagit. Men att ärva andras publicistiska beslut för att man har en arkivfunktion är något helt annat än vad utgivarskapet varit tidigare. Det ändra hela utgivarrollen, säger Daniel Sandström.

Malmö tingsrätt hänvisar till tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen då de fastslår att Daniel Sandström var "ostridligt ansvarig utgivare för hemsidan" vid tidpunkten då advokaten lämnade in sin stämning.

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos